Сподели в Facebook  

четвъртък, 11 юни 2009 г.

Кризата ни кара да пушим и затлъстяваме

Въпреки активните и мащабни кампании срещу тютюнопушенето, които се провеждат непрекъснато в много страни, в периода на икономически спад броят на пушачите не само няма да се намали, но дори ще нарасне, прогнозират американски специалисти.

Продажбата на цигари ще се увеличи, тъй като хората търсят в тях начин за освобождаване от стреса. "Нестабилното икономическо положение на повечето страни по света доведе до масови уволнения и намаляване на заплатите и в резултат на това хората са принудени да търсят прости и достъпни удоволствия, които обаче в някои случаи са вредни за здравето. Едно от тези удоволствия са именно цигарите", смятат експертите.

Специалистите от университета на щата Джорджия свързват негативната тенденция съд заключението, че материалните неблагополучия на хората повишават нивото на стреса, депресията и потиснатото състояние.

"Доказано е, че при критични ситуации хората, пристрастени към цигарите, пушат повече, а тези, които са се отказали от тях, лесно се връщат към вредния навик".

Други вероятни "помощници" в борбата със стреса могат да станат алкохолът и сладките калорични продукти, добавят експертитеИзточник: lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар