Сподели в Facebook  

вторник, 2 юни 2009 г.

Кихането започна

ДЕТЕТО се прибира от училище със зачервени очи, течащ като река нос и кихане като за световно. Веднага започват родителските упреци защо не се облича като хората, ето пак е настинало и т. н.

Не бързайте с обвиненията! Признаците са на сезонната алергия, известна като сенна хрема. Това неприятно страдание се дължи на алергична реакция към външни, чужди за организма вещества.

През пролетта това най-често е прашецът от цъфтящите треви (пик през май) и дървета, но целогодишно причина могат да са и плесени, микрокърлежи от домашния прах, някои химични вещества като дезинфектантите, употребявани в детските градини.

Алергична хрема, предизвикана от някои храни, се наблюдава ижлючително рядко. Обикновено склонността към алергии се наблюдава при няколко души в едно семейство. При някои от роднините се среща сенна (поленова) хрема, при други астма, при трети екзема. Лошото е, че често човекът със сенна хрема след време развива и астма, или астматикът се сдобива и с екзема. От чиста сезонна хрема страдат по-големите деца и възрастните, болестта се проявява обикновено след осмата година, по-рядко след третата.

Течащите нослета при най-малките не са сенна хрема, обикновено това е резултат от непрестанните вируси в детските градини и ясли или други алергии, към домашен прах например. Ако детето ви страда в определен сезон от хрема, която не минава повече от две седмици, сърбеж в носа и кихане, дразнене в гърлото, загуба на обоняние, зачервени очи, консултирайте се с алерголог. Диагнозата се поставя чрез кожно-алергични проби, които се правят чрез леко надраскване на вътрешната страна на ръката, и се назначава лечение.

Освен него трябва да се елиминира, доколкото е възможно, алергенът. Затова, ако сте алергични към полени, не излизайте, когато има силен вятър. Той разнася цветния прашец. Промивайте носа с физиологичен разтвор, плакнете очите. Мийте косата по-често. Дрехите, с които сте били навън, не трябва да стоят в стаята, те са напоени с полени.

Противоалергичното лечение продължава през целия сезон, но най-добре е да започне поне две седмици преди очаквания цъфтеж на дърветата или тревите. Приемат се лекарства, които потискат прекомерно силната реакция на имунната система към дразнещото вещество.

Локалното лечение е много важно за облекчение на симптомите. Прилагат се спрейове (алергодил), които образуват фин филтър върху носната лигавица и така я предпазват от досега с алергена. Особено ефективни са спрейовете с кортикостероиди (авамис, назонекс. фликсоназе).

Не се страхувайте от страничните действия на тези лекарства. Те са опасни само когато се приемат вътрешно или се злоупотребява с тях върху кожата. В носните препарати те са в нисък процент и не проникват съществено в тялото. Но затова пък имат силно противовъзпалително и противоалергично действие, които спестяват много мъки на болните. Използват се и за деца над определена възраст. Приложението им е лесно - по едно впръскване на ден в двете ноздри.

Източник:http://www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар