Сподели в Facebook  

четвъртък, 11 юни 2009 г.

Кошмарите може да са предвестник на опит за самоубийство

Освен досадни и неприятни, нощните кошмари могат да са и опасен симптом, предвещаващ опит за самоубийство, установяват нови изследвания.
Учените оценяват 82-ма мъже и жени между 18 и 66 години, подлежащи на оценка на психичното здраве, преди да постъпят в специализирано лечебно заведение. Те били разпитвани за кошмарите си, безсънието, тенденциите на депресия и желанието за самоубийство.
Проучването установява,че страховитите кошмари са свързани с все по-натрапчивите мисли за самоубийство, дори след като учените пресметнали риска от депресивни състояния.
Нарушенията в съня, особено кошмарите, са сериозен индикатор за риска от посягане на живота, твърди д-р Ребека Бърнет, доктор по психология в Градския университет във Флорида. След като се установи тази зависимост, проблемите със съня са по-податливи на лечение и по-малко заклеймявани от депресията и самоубийството. Чрез по-задълбочени проучвания може да се изработи програма за предотвратяването на самоубийства чрез изследване на кошмарите на пациентите, допълва д-р Бърнет.



Източник: lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар