Сподели в Facebook  

понеделник, 8 юни 2009 г.

Как да предпазим децата от свински грип

„Имам дете на две години, което посещава детска ясла и много боледува. Не го подминава никой вирус. Сега, когато свинският грип се появи в България, и то в нашия район, съм силно притеснена какво ще се случи. Мога ли да направя нещо, за да предпазя детето?"

През последните дни наред с вестта, че и ние сме „домакини" на вирус Н1N1, наречен свински, се появиха и много нови факти.

Първият, за успокоение на родителите, че заболелите са предимно млади хора до 40-годишна възраст, няколко тийнейджъри, но не се съобщава за малки деца. Другият обнадеждаващ факт е, че силата на вируса извън пределите на Мексико значително отслабва. Най-слаб засега той е в Европа, където няма смъртни случаи.

По нашите ширини болестта протича като обикновен грип, с който добрата имунна система се справя без проблем. Но както при всяко вирусно заболяване е възможно да се появят усложнения. В САЩ например от обикновен грип годишно умират около 40 000 души, докато „страшният" свински грип е отнел живота на 13 души, някои от които мексиканци със забавено лечение. Починалите късно са потърсили помощ, повечето са нямали финансова възможност да се лекуват (в бедните страни) и смъртта е настъпила от последваща пневмония, а не от самия грип.

Преекспонирането на опасността идва оттам, че това е съвсем нов вирус, с който имунната система на човека не се е срещала и не знае как да реагира. В момента

България според вирусолозите е в сравнително благоприятна ситуация. Високите температури и влажността през лятото, както и пребиваването предимно на открито няма да позволят разпространението на вируса в големи размери. Взети са и необходимите мерки. Всеки съмнителен случай се изследва и така се контролира разпространението на вируса.

Разбира се, най-важното е сами да опазим себе си и децата си. Мерките за ограничаване на заразата са както и при обикновения грип и другите вирусни заболявания:

Избягвайте посещения в страни, в които има свински грип, особено Мексико. Ако сте посетили такава дестинация и вие или детето развие признаци на грип - висока температура, втрисане, болки в гърлото, мускулите, хрема и кашлица, незабавно се обърнете към личния си лекар. Той ще ви насочи за изследване в съответната лаборатория към РИОКОЗ (бившето ХЕИ) или към центъра по вирусология. Изследванията стават за 24 часа, при съмнение пробата се повтаря 3 пъти, за да е сигурна.

Спазвайте строга лична хигиена. Научете детето да киха и кашля в кърпичка, а не в ръка. С всяко кихане от устата излизат милиони вируси и чрез ръцете се замърсяват околните предмети, които се пипат от другите и така те също се заразяват. Честото миене на ръцете на детето е най-простата, но най-ефективна мярка. Навън постоянно носете влажни кърпички и редовно почиствайте ръцете на детето, знае се, че те пипат навсякъде. При висока заболеваемост е уместно носенето на маска на устата.

Не пускайте болното дете на ясла или на градина, не го събирайте и с други деца. Така ще опазите другите от вирусите. Ако забележите, че в детската градина има кашлящи и подсмърчащи деца, по-добре оставете детето вкъщи.

Укрепете имунитета. Специалистите смятат, че даването на тамифлу (единственият препарат, с който се лекува свински грип), профилактично не само не е необходимо, но и вредно. Възможно е както при антибиотиците да се създаде резистентност и тамифлу да спре да действа. Тогава няма да имаме с какво да лекуваме наистина сериозните случаи. Даването на други препарати, стимулиращи имунната система, нямат отношение към свинския грип, но укрепват организма. Не се хвърляйте сляпо по съвет на приятелки към лекарствата, посъветвайте се с педиатъра на детето, той най-добре го познава. Здравото, рационално храненото и закалено дете няма нужда от допълнителна химизация на организма.

Обърнете внимание на храненето. Храната освен източник на енергия е и лекарство. Ако вашето дете се тъпче предимно със сладкиши, шоколади, зрънчовци и сладки напитки, имате повод за притеснение. Това са „празни калории", мазнина, тесто, захар и много химия. Но това зависи от вас, ако не му ги давате, няма да ги яде. За да е здрав детският организъм, той се нуждае от витамините и минералите в плодовете и зеленчуците, от протеините на млякото, месото, рибата и яйцата, от въглехидратите на хляба, от полезните мазнини на маслото, зехтина. В чаша прясно изцеден сок от плодове или моркови се съдържат всички необходими витамини за деня. Не гледайте лесното и не тичайте в аптеката за витамини, те не са така ефективни както естествените. Използвайте изобилието на сезона и не пропускайте ден без ягоди, череши, пъпеш, диня, цитруси.
Закалявайте децата целогодишно, а не когато се появи опасност от грип. Навличането с дрехи и страхът да не настинат само влошава положението. Децата се изнежват, изпотяват се и боледуват. Накарайте по-големите да спортуват, а малките да играят на открито, а не да висят пред телевизора или компютъра.

И не на последно място:
НЕ ИЗПАДАЙТЕ В ПАНИКА! „Черните мисли" и притесненията намаляват производството на ендорфини, а тези хормони от мозъка от своя страна влияят на всички жизнени процеси и на имунната система. Затова щастливите хора не боледуват. Децата са много сетивни, усещат напрежението на родителите и също страдат и са податливи на заболявания.


Източник:http://www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар