Сподели в Facebook  

вторник, 16 юни 2009 г.

Сърдечни проблеми заплашват малки деца от затлъстяване

Американски учени отбелязват тревожно високи нива на сърдечни проблеми при децата с наднормено тегло на възраст до 7 години.
Установено е, че тези децата имат 10 пъти по-висока от нормалната стойност на протеините, отговарящи за възпаленията в сърдечната област и тези, които помагат на кръвта да се съсирва. Това сериозно повишават риска от сърдечни атаки и сърдечни заболявания при възрастните.
"Нашето проучване предполага, че имаме нужда от по-агресивна намеса за регулиране на телесното тегло при затлъстели деца, ", казва д-р Нели Маурас от клиника Jacksonville, Флорида, която ръководи изследването.
Под наднормено тегло се разбира превишаване на установените норми на съотношение на теглото към ръста, но все още не се забелязва външно изразено отлагане на мазнини. Излишното тегло се приема като рисков фактор за развитие на затлъстяването.
Маурас и колегите й проучват 202 здрави деца, 115 от тях със затлъстяване, а половината от тях след пубертета.
При затлъстели деца има високи нива на С-реактивния протеин, свързани с възпаление, водещи до заболявания на сърцето. Те също имат необичайно високи нива на фибриноген - серумен белтък, който има основно значение за кръвосъсирването, в сравнение с децата на същата възраст и пол, които не страдат от затлъстяване, отбелязва Маурас на заседание на обществото на ендокринолозите.
Нито едно от децата няма други симптоми, които могат да бъдат опасни, като високо кръвно налягане, висока кръвна захар и висок холестерол известни колективно като метаболитен синдром.
"Лекари често не лекуват на затлъстяването при децата когато са малки, освен ако нямат симптоми на метаболитен синдром, " казва още Маурас "Тази практика трябва да бъдат преразгледана."



Източник: lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар