Сподели в Facebook  

вторник, 16 юни 2009 г.

Увеличават се проблемите с очите при мъжете над 50

След половин век, около 4% от мъжете развиват сухота в очите, което е една от най-честите причини за посещението на очен лекар в Съединените щати, казват изследователи.
Заболяването предизвиква сухота, сърбеж или усещане за парене в очите. Някои хора обясняват, че сякаш усещат пясък или песъчинки в очите.
Въпреки че изследванията показват, че подобни състоянието са по-често срещани сред жените, около 1,68 млн. мъже над 50 години в Съединените щати страдат от сухота в очите, отбелязват американски офталмолози.
Сред мъжете, това се дължи на възрастта, високо кръвно налягане, доброкачествена простатна хиперплазия (уголемяване на простатата), както и употребата на антидепресанти, обясняват авторите на проучването посветено на този въпрос.
"Това е сериозен проблем за общественото здраве. Увеличава риска от очни инфекции и е досаден симптом на очен дискомфорт. Умората и зрителните смущения, са свързани с дейности като четене, работа с компютър и управление на автомобил, " казва Дебра Щомберг, офталмолог в Бостън и ръководител на проучването. .
В проучването, учените анализират данните от 25 444 мъже. Началото е поставено още през 1982 година. Мъжете са били попитани дали някога са имали подобен проблем, както и дали са имали симптоми, включително и раздразнение или сухота в очите.
Около 3% са докладвали предишна диагноза „сухо око”, а 6,8% казват, че постоянно или често имат поне един от симптомите, като сухота или дразнене. Около 2,2% имат и двата симптома постоянно или често, установяват учените.
Около 3,9% от мъжете между 50 и 54 са сухота в очите, а при 80-годишните и над тази възраст, около 7,7%. Общият процент сред мъжете на възраст 50 и повече години е 4,34%, според изследването.
Тъй като бейби-бум поколението остарява, авторите очакват увеличаване на случаите на сухота в очите.



Източник: lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар