Сподели в Facebook  

понеделник, 22 юни 2009 г.

Лизин срещу херпес

Лизинът е есенциална аминокиселина, която не се синтезира в човешкото тяло. Лизин набавяме чрез храната.


Установено е, че лизинът е активен срещу херпесния вирус. Тази полезна аминокиселина не може да излекува или унищожи херпеса, попаднал в организма, неговият "механизъм" на действие е друг. Лизинът има свойството да спира метаболизма на аргинин, друга аминокиселина, която е необходима на херпесния вирус, за да се възпроизвежда. В този смисъл лизинът действа срещу херпеса "ин витро" като предотвратява създаването на среда благоприяна за неговото активиране и съответно проява на нов рецидив на херпесното заболяване.



Необходимо е да се поясни, че в състава на храните има, както аргинин, така и лизин, не е възможно да присъства само едната аминокиселина. От значение е съотношението аргинин към лизин. За да има продуктът "противохерпесен" ефект, то съотношението трябва да е с превес на лизина.
Факт е, че хранителните продукти, които сме свикнали да поглъщаме ежедневно съдържат много повече аргинин, отколкото лизин - такива са тестените произведения, зърнените храни. Набавянето на лизин остава ограничено и съотвено започва да се изпитва дефицит от него. Обикновено се изчерпва в организма с възрастта, защото като възрастни все по-рядко посягаме към млечните продукти, които се оказват един от основните източници на набавяне на тази полезна аминокиселина. Тъй като лизинът участва в изграждането на важни антитела, хормони, ензими, в структурата на костите, мускулите и възстановяването на тъканите, да се осигури редовния му прием, означава да се погрижим за здравето си.



Важно е да се познават продуктите, чието съотношението аргинин лизин е в полза на аминокиселината с "противохерпесен" ефект. Възможно е да се появи затруднение по набавянето на лизин, което идва от там, че продуктите може да не са сред предпочитаните или са такива, които се набавят трудно и са скъпи.



Потребностите от лизин възлизат на 3-5 грама на ден.



Продуктът, който съдържа най-много лизин е маргаринът, така че неговото присъствие на трапезата не трябва да се изключва. Сиренето може да се превърне в основна храна за страдащите от херпесния вирус. Подходящи са всякакъв вид сирена - швейцарско, едам, гауда, рокфор, пармезан, сирене от козе мляко, по аналогия българско сирене и кашкавал. По количество лизин не отстъпват и млечно-киселите и млечните продукти, маслото, сметаната и сладоледът, произведен от мляко и сметана.




Има плодове, които са богати на лизин. По съдържание на тази аминокиселина папаята се нарежда редом до сирената и млякото. Няколко стъпала по-ниско от групата на екзотичните плодове, са мангото и авокадото. Много полезни в това отношение са кайсиите, както и ябълките, крушите, смокините. Тези плодове набавят лизин и в изсушен вид.


Източник на лизин са цвеклото и червените домати.


Спокойно може да се консумира риба - калкан, атлантическа сьомга, риба меч, аншуа, змиорка, бяла риба, кефал, лефер, шаран, щука, треска, скумрия, риба тон, пушена розова сьомга, акула, херинга, костур.


От месото трябва да се избира този вид, който включва повече мускулни влакна и малко мазни тъкани, бутове, плешки, филета. С предимство са говеждото, телешкото, пилешкото, пуешкото месо, както и дроб, шунка.


За да се намалят рецидивите, както и по време на такъв, е желателно да се намали консумацията на продукти, които имат високо съдържание на аргинин и спомагат възпроизводстото на херпесния вирус. Такива са всякакъв вид ядки, лук, чесън, ориз, шоколад, кофеин, желатин. Това не означава, че тези продукти трябва да се избягват, но е препоръчително тяхната консумация да се ограничи или да се приемат с други продукти, които да балансират количеството аргинин с достатъчно количество лизин. Например, като към кафето се добави мляко или сметана, ядките се хапват с кисело мляко и сушени кайсии и папая.


Източник: puls.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар