Сподели в Facebook  

вторник, 30 юни 2009 г.

"Троянски кон" убива рака

Революционна технология за лечение на рак разработиха учени от Австралия, предаде Ройтерс, цитирана от "Труд".
Новата терапия се нарича “Троянски кон”, защото наноклетки проникват “чрез измама” в туморните и ги “разоръжават”.

После други наноклетки, натоварени с медикаменти, вкарват в туморите химични вещества, които ги ликвидират, съобщи Ройтерс.

Как се стига до ефекта на “Троянския кон”? По принцип в раковите клетки се съдържа протеин, който не позволява на лекарствата да проникнат изцяло до клетъчните ядра и да ги ликвидират. Затова при химиотерапията на раково болните пациенти загиват както болни, така и здрави клетки. А ефектът невинаги е така успешен, че да парира болестта и да я унищожи.
Новата технология първо неутрализира този протеин чрез атака върху туморните клетки с “бързопроникваща рибонуклеинова киселина”. Новото вещество успява да “заблуди” т.нар. обикновена рибонуклеинова киселина (РНК), която по принцип е “куриерът” на ДНК в клетките.
Чак след това химичните вещества се вкарват в засегнатата зона чрез нова вълна от наноклетки и този път лекарствата действат на сто процента, защото са проникнали до ядрата на туморните клетки и ги унищожават без остатък.
Терапията не засяга здравите клетки и може да се прилага при широк спектър ракови образувания, традиционно устойчиви към лечение.
Биотехнолозите в Австралия от 2001 г. насам се опитват да “заблудят” веществата в туморните клетки, за да могат да атакуват рака.
Докторите Дженифър Макдиармид и Химаншу Брамбхад от Сидни съобщиха, че в последните две години изпробват новата технология върху мишки и имат стопроцентова успеваемост - болните от рак животни до едно са оцелели. Учените планират да започнат опити върху хора още следващата седмица, първо в Центъра за лечение на рака в Кралската болница в Мелбърн и в Университета на Мелбърн. /dir.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар