Сподели в Facebook  

четвъртък, 4 юни 2009 г.

Много кока-кола може да ви докара проблеми с мускулите

Заболяването се нарича хипокалемия и е свързано с твърде ниско ниво на калий в кръвта и засяга мускулните функции. Симптомите могат да варират от слабост в мускулите до сериозна парализа. Гръцки учени твърдят, че има по-голяма вероятност да се разболеем от хипокалемия ако консумирате големи количества кока-кола или по-точно по 9 литра на ден.
Две от наблюдаваните пациентки били бременни жени, приети в болница с много ниски нива на калий в кръвта. Едната, 21-годишна жена пиела по три литра кола на ден и се оплаквала от силна умора, загуба на апетит и постоянно повръщане. При електрокардиограма се установило, че тя има сърдечен пристъп, а кръвните тестове откриват ниски нива на калий.
Втората бременна пациентка, която консумирала по седем литра кола на ден от 10 месеца също страдала от липса на калий и силна мускулна слабост.
И двете пациентки подобрили значително състоянието си, след като спрели да пият кола и започнали да пият допълнително калий.
Според изследователите, констатирали тази зависимост в днешно време консумацията на газирани напитки е по-висока от всякога. Това води до проблеми със зъбите, липса на минерали в костите, развитие на диабет и проблеми с метаболизма, което, допълва д-р Мозес Елиът е още едно доказателство, че повишената консумация на кока-кола води до хипокалемия.
Това се дължи на трите основни съставки на напитката- глюкоза, фруктоза и кофеин. Д-р Елиът казва, че всяка съставка поотделно не би могла да предизвика еднаква клинична картина при всички пациенти. Основният виновник за състоянието вероятно е кофеинът в колата. Изследователите стигат до този извод, след като проучват ефекта на други напитки, които съдържат кофеин, но не и глюкоза и фруктоза. Но дори и кока-кола без кофеин може да предизвика хипокалемия, тъй като фруктозата пък, причинява диария, пояснява д-р Елиът.

Източник:http://www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар