Сподели в Facebook  

събота, 20 юни 2009 г.

Болестта на Адисон (надбъбречна недостатъчност)

Болестта на Адисон е ендокринно или хормонално разстройство, което се проявява при всички възрастови групи и засяга и двата пола.
Заболяването с е характеризира със загуба на тегло, мускулна слабост, гадене, ниско кръвно налягане, потъмняване в някой участъци от кожата.
Болестта на Адисон се проявява, когато надбъбречните жлези не произвеждат достатъчно от хормона кортизол и в някой случи хормона алдостерон. Нарича се още надбъбречна недостатъчност или хипокортизолозъм.
Причините за намаленото производство на кортизол могат да бъдат различни. Проблемът може да се дължи на разстройство в работата на надбъбречните жлези – първична надбъбречна недостатъчност.
Около 70% от регистрираните заболявания са причинени от автоимунни разстройства, при които имунната система създава антитела, които атакуват собствените си органи ги разрушава. В резултат, обикновено се наблюдава липса на кортисол и алдостертон. В някой случаи е засегнато производството само на надбъбречните жлези, идиопатична надбъбречна недостатъчност.
Основните симптоми на заболяването са:
- хронично, влошващо се гадене
- мускулна слабост
- липса на апетит
- повръщане
- диария
- ниско кръвно налягане, което варира рязко, при ставане и води до замайване и припадъци
- хиперпигментация, в някой части от тялото – като например по веждите, пръстите, устните и др.
- Безпокойство и депресия
- Хипогликемия или ниска кръвна захар се среща по-често пир децата страдащи от заболяването
- При жените месечният цикъл може да стане нередовен или да спре


Източник: lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар