Сподели в Facebook  

понеделник, 1 юни 2009 г.

Антифосфолипидният синдром

Антифосфолипидният синдром е наличието на антифосфолипидни антитела, антитромбиназа и антикардиолипин. Това са авто-антитела, които влияят на фосфолипидните клетъчни мембрани и на броя на тромбоцитите. Те са отговорни за плацентарните тромбози. Срещат се при около 15 на сто от бременните жени. Тук е задължително антикоагулаторното лечение поне за 20 дни с поддържащо лечение през бременността и с профилактика на тромбозите в ранния стадий на бременността.

Като монотерапия се препоръчва поддържащо лечение с ацетилсалицилова киселина (аспирин-аноприн) в дневна доза от 60 до 100 мг или Н Непарин в доза 5-10 000 дневно. Като комбинирано лечение се препоръчва преднизалон - 10-100 мг с аспирин, което дава най-добрите резултати. Добрата комбинация е профилактика с хепарин и аспирин още преди забременяването.

Подобни са препоръките и за идиопатичната тромбоцитопенична пурпура. Тук епидуралната аналгезия е противопоказана, а препоръката е раждането да стане чрез цезарово сечение поради риск от кръвоизливи.

3a да се предпазят бъдещите майки от спонтанен аборт, най-добре е да се приема ацетилсалицилова киселина в таблетки по 30 мг, като се започне преди забременяването и продължава до деветия лунарен месец на бременността.

Източник:http://www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар