Сподели в Facebook  

понеделник, 22 юни 2009 г.

Кошмарите-показател за психични и здравословни проблеми

Стрес, напрежение, проблеми в работата или в семейството, всичко това е достатъчна причина за неспокоен сън и кошмари.
Според психиатри от Университета на Флорида , нощните кошмари могат да са показател за развитието на суицидни наклонности у дадената личност. Според специалистите, хората, които са жертва на кошмари са по склонни да посегнат на живота си, дори и да не страдат от депресии, безсъние и други психични отклонения.



Кошмарите могат да бъдат провокирани от различни стресови ситуации в ежедневието, страхове, тежка психическа травма, нещастен случай. Подобни оплаквания могат да възникнат и вследствие разстройства на съня или да са резултат от приема на някои медикаменти.



Учените са провели изследване сред група от 82 доброволци - мъже и жени на възраст между 18 и 66 години. Посредством анкети, попълвани от участниците, са оценени качеството на съня, склонността към депресивни състояния, нивото на тревожност и риска от психични отклонения.



Психиатрите са на мнение, че съществува връзка между кошмарните сънища и повишаване на риска от самоубийство. За основни причини към повишена суисидна наклонност се считат среднощното пробуждане, чувство на страх и безпокойство.



За да се предотвратят психичните разстройства, които могат да доведат да самоубийство, проблемите със съня и неговото качество, трябва да се диагностицират и лекуват навреме, категорични са лекарите.



Всеки от нас, подложен на напрежение и стрес е сънувал кошмари и това не е обазпокоително. Ако неприятните съновидения обаче зачестят е препоръчително да се потърси медицинска помощ, защото това може да е знак за наличие на болест на тялото.
Описани са редица случаи, на хора сънуващи сняг или студена вода, които страдат от нарушения в кръвообращението на крайниците. Специалистите са установили, че неспокойният сън може да предизвикат отслабване на имунната защита на организма и дори тежки заболявания на сърцето.


При настъпване на климактериума при жените, както и при различни нервни болести, се наблядават нарушения в съня. Бурните кошмари са съпътстващи симптоми при психотравма или сексуално насилие в детска възраст.



За преодоляване на проблемите със съня и кошмарите, от Американската Национална Медицинска Библиотека съветват:

* Да ограничим до минимум стреса на работното място и в семейството.
* Да споделяме с близки и приятели, а при необходимост да потърсим и помощ от психолог за преодоляване на проблемите
* Необходимо е да се научим да контролираме страха и тревогата си.


В случаите, когато кошмарите са причинени от терапия с даден медикамент, е добре да се направи консултация с лекуващия лекар, за евентуални промени в назначената терапия.




Редовните физически варвания, спортът и разходките сред природата също могат да се окажат полезни, за пълноценен и спокоен сън. В борбата с честите кошмари може да помогне и аромотерапията - преди сън вземете гореща вана, в която сте разтворили няколко капки масло от лавандула или роза.


Източник: puls.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар