Сподели в Facebook  

вторник, 23 юни 2009 г.

При ниски щитовидни хормони-почивка на юг

Хормоните на щитовидната жлеза участват в осигуряването на енергия, която е необходима, както за жизненоважни процеси в организма, така и за поддържането на постоянната температура на тялото. При по-ниски температури, за да може организмът да компенсира разликата в температурата на околната среда и своята нормална, дейността на щитовидната жлеза е двойно усилена. През лятото дейността на щитовидната жлеза значително се облекчава.



Когато няма проблем с дейността на щитовидната жлеза през лятото нормално е тиреоидните хормони да се покачат. Това ни прави по-активни и подготвени за по-продължителния летен ден.



При хора с по-високи нива на щитовидните хормони лятото може да има своя неблагоприятен ефект. Високите температури, продължителното излагане на слънчева светлина могат да доведат до оплаквания като сърцебиене, задух, главоболие, безсъние, напрегнатост. Ако това се случва, препоръчително е да се търсят хладните помещения през деня. За тях е подходяща почивката при умерен климат, пътуването на север, в планината и сенчестите гори.



Летният сезон, обаче, действа разтоварващо на хората склонни към или с намалена функция на щитовидната жлеза. Те обикновено са зиморничави и се чувстват добре на топло. Топлата вана и горещият душ винаги са им носили релаксиращ ефект. Топлият климат, слънцето, морският бряг са подходящите фактори за тяхната пълноценна почивка. Така че почивката на море може да се смята за повече от препоръчителна. Тя ще окаже благотворно въздействие на целия им организъм.



При хипотиреоидизъм полезни могат да бъдат процедурите с топъл пясък, т. нар. псамотерапия. По принцип те се предлагат в спа центровете, но могат спокойно да се извършат докато се събрира тен на плажа. Краката и ръцете се покриват с топъл пясък за известно време. Това има терапевтичен ефект върху нервно-вегетативната и сърдечно-съдова система. Дори само ходенето по топлия пясък е достатъчно. По този начин се стимулират рефлектни зони на стъпалото, свързани с областта на шията, което повишава тонуса на организма и щитовидната жлеза.



Тъй като за хората с намалена функция на щитовидна жлеза е типично по-ниско артериално налягане, около и под 110/70, те трябва редовно да приемат достатъчно количество течности. Подходяща за тях е натуралната вода, съдържаща хидрокарбонати и малко количество хлориди. Част от потребностите на организма от течности могат да се задоволят и с диня.



Въпреки че топлият климат е подходящ за хора с намалена функция на щитовидната жлеза, продължителното излагане на слънце и изтощителните горещини трябва да се избягват. Между 11 и 16 часа се препоръчва почивка на сянка. Всички препоръки при излагане на слънце остават валидни


Източник: puls.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар