Сподели в Facebook  

сряда, 3 юни 2009 г.

При остър задух викайте веднага "Бърза помощ"

Дихателната недостатъчност представлява болестно състояние, при което обмяната на кислород и въглероден двуокис в белите дробове е нарушена. Тя настъпва при редица остри и хронични заболявания на дихателната система, сърдечносъдови и кръвни заболявания, болести на централната нервна система и на гръбначния мозък. Количеството на кислорода в кръвта намалява, а на въглеродния двуокис се увеличава.

Твърде често дихателната недостатъчност се съпровожда от сърдечна или сърдечносъдова недостатъчност. Според характера на основния болестен процес в дихателната система дихателната недостатъчност протича остро или хронично.

Острата дихателна недостатъчност се развива при остър белодробен оток.

Тя протича драматично, със силен задух, отделяне на кръвенисти пенести храчки и бързо отпадане на дихателната функция. Хроничната белодробна недостатъчност се развива постепенно в хода на повечето хронични дифузни бронхобелодробни заболявания.

Лечението на острата дихателна недостатъчност изисква спешно лечение в интензивно отделение, като задължително включва кислородотерапия, терапия на придружаващия възпалителен процес с антибиотици. Лечението на хро ничната дихателна недостатъчност е консервативно. Прилагат се отхрачващи и бронхолитични средства, кардиотоници, витамини. Провежда се активно лечение на заболяванията, причиняващи дихателна недостатъчност.

Прогнозата на острата дихателна недостатъчност е много сериозна, може да настъпят тежки увреждания.

При успешно лечение на основните белодробни заболявния (туберкулоза, силикоза, хронична пневмония, пневмофиброза.


Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар