Сподели в Facebook  

четвъртък, 4 юни 2009 г.

Жилещи насекоми

Със затоплянето на времето зачестяват контактите ни с природата, а сред буйната растителност нараства рискът да бъдем ужилени от пчели, оси, стършели и други насекоми. Хората, които не са алергични, ще се разминат само с уплаха и с известни неприятни усещания на мястото на ухапването. При налична алергичност обаче ужилването от насекомо може да се окаже опасно за живота. Това важи най-вече за ухапвания в областта на шията или на главата. В тези случаи съществува реален риск от спазъм на дихателните пътища и от задушаване. Ето защо алергичните хора винаги трябва да носят със себе си противоалергични таблетки или ампули, за да могат да реагират веднага на евентуално ухапване от насекоми.

При по-леките случаи на ужилване е удачно използването на редица средства от народната медицина. Така например чудесно противоалергично и противовъзпалително действие има разтриването на ужилено място със свежи листа от бъз или бъзак (тревист бъз). Бъзът е растение, което е широко разпространено в природата, и това го прави много подходящ за широко приложение при ухапване от насекомо. Подобен добър ефект като този на бъза имат и магданозът и чесънът, като за целта чесновите скилидки, с които ще се разтърква ухапаното място, трябва да бъдат предварително обелени. Чудесно действие има и разтриването на ужиленото място с оцет, с лимонов сок или с амоняк (ампули с амоняк има в спешната чантичка за бърза помощ, която се намира на разположение на всеки автомобилист). Не на последно място трябва да се изтъкне, че чудесно противовъзпалително действие върху ухапаното от насекомо място има поставянето на найлонова торбичка, пълна с парчета лед. Добър ефект има и излагането на ужиленото място на течаща студена вода или просто потапянето в студена вода. По този начин се постига значително облекчаване на оплакванията от болка и сърбеж, а едновременно с това намалява и отокът на ухапаното място.

Разбира се, най-добре е вместо да се лекуваме от ужилване, да го предотвратим. Ето защо трябва да имаме предвид, че насекомите се привличат от дрехи с ярки цветове, особено от жълт, оранжев и червен цвят. Също така насекомите биват привличани и от миризмата на пот или на някои парфюми и дезодоранти. И още нещо важно - пчелите и осите не нападат човека, ако не са раздразнени, така че когато видите около себе си подобно насекомо, не размахвайте ръце.


Източник:http://www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар