Сподели в Facebook  

петък, 26 юни 2009 г.

Оперната музика лекува инфаркт

Оперната музика може да се използва за лечение на хора, прекарали инфаркт на миокарда и инсулт, тъй като тя влияе върху кръвното налягане, показа изследване на италиански учени.

Екипът на проф. Лучано Бернарди от Университета в Павия, Италия, откри, че по-бързата музика учестява дишането, ускорява пулса и повишава кръвното налягане, докато бавната ги намалява. Бавната промяна на силата на звученето на музиката води до същите ефекти.

Учените установили, че като съчетават бавна и бърза музика, могат да контролират сърдечносъдовата система и в крайна сметка, да ускоряват възстановяването на пациентите. Италианските експерти открили също, че кресчендото предизвиква умерена възбуда, докато декресчендото води до релаксация.

Д-р Бернарди и колегите му помолили 24 здрави доброволци да чуят през слушалки 5 произволни записа на класическа музика. Те били: откъси от Девета симфония на Бетовен, арията Nessun Dorma от операта "Турандот" на Пучини, кантата BMV 169 от Бах, прочутият хор на евреите Va Pensiero от операта "Набуко" на Верди и най-популярният дует от операта му "Травиата", Libiamo nelieti calici.

Докато хората слушали записите, учените им правели ЕКГ и следели кръвното им налягане, притока на кръв в мозъчните им артерии, дишането и стеснението на кръвоносните съдове в мозъка.

Арията от "Турандот", пълна с кресченда и декресченда, влияе най-добре на хората и може да се използва за лечение след инфаркт и инсулт, открили учените. Ариите на Верди пък били в съвършен синхрон с естествения ритъм на сърдечносъдовата система. БТА

0 коментара:

Публикуване на коментар