Сподели в Facebook  

събота, 30 май 2009 г.

Капките за нос без рецепта

Фирмите пререгистрират масовите лекарства, за да ги продават свободно

Всички капки за нос вече ще се продават свободно. Аптекарите все по-рядко ще връщат хората за рецепта до кабинета на джипито и за други масови лекарства. Причината е, че занапред повече хапчета ще получат право да се дават без бланка от доктор.

Фармацевтичните компании масово започват да подават документи в Изпълнителната агенция по лекарствата, за да се промени режимът, по който се отпускат медикаментите им. Тоест вместо хапчетата да се продават с рецепта, да се дават без нея. Сред първите с нов статут освен капките ще са таблетките за алергичен ринит и за диария. В момента половината от тях се продават с рецепта, а другата половина - без, обясниха от агенцията по лекарствата.

Освен тези диагнози обаче има и много други, които са под специален режим на продажба. Става дума за лекарства, които в останалите европейски страни се отпускат свободно в аптеките, обясни Деян Денев от Асоциацията на чуждите фармацевтични компании. У нас обаче те са с рецепта, защото фирмите досега не са променили статута им.

Доскоро никой фармацевт не се интересуваше дали човек е ходил преди това на лекар или не. Откакто се затегнаха правилата обаче, рецептите се превърнаха в проблем за продажбата на лекарствата. Затова сега фирмите подават документи да ги продават свободно.

Промяната на статута на едно хапче ще отнема до три месеца, след като съответната компания подаде документи. Рецептите за лекарствата в ампули обаче не могат да се махнат, казаха от агенцията по лекарствата. Така за течен аналгин задължително ще трябва да минавате през джипито. /АСН

0 коментара:

Публикуване на коментар