Сподели в Facebook  

петък, 29 май 2009 г.

Болките в корема не са безобидни

Кратка анатомия
Ако получиш остра болка в корема, веднага след обилно хранене с мазни, тестени и пикантни ястия, това по-скоро е лошо смилане на храната. Обикновено се случва след празничните трапези или на почивка - там опитваме екзотични ястия, непривични за нашия стомах.

Ако болката се появи няколко часа след храна и в корема те присвива, имаш неприятен вкус в устата и оригване, възможно е да е гастрит.

Боли те под лъжичката веднага след нахранване и получаваш киселини? Това прилича на язва на стомаха. При язва на дванадесетопръстното черво болката се появява от 6 до 8 часа след нахранване или на гладен стомах.

Хранително отравяне също може да причини болки в корема, придружени от диария и повръщане. Понякога се наблюдава повишена температура и силна треска.

Дискомфортът в стомаха не винаги е свързан с храносмилането. Ако болките са ниско в корема, не е ижлючено възпаление на пикочния мехур, гинекологични проблеми или полова инфекция.

Помогни си сам
При отравяне ще ти помогнат активен въглен, отвара от сушени черни боровинки или ориз, а също и силен черен чай. Ако причината за дискомфорта се крие в обикновено преяждане, ензимните препарати ще спасят твоя стомах. При проблеми с усвояването на храната след хранене вземи малко смлян джинджифил. който осигурява и свеж дъх в устата. Индийското орехче също помага, а в комбинация с кардамон и джинджифил. При сериозни проблеми с храносмилателната система, като язвена болест, подправките не само че не помагат, но могат и да навредят.

Топлата грейка действа обезболяващо, успокоява напрежението и мускулните спазми. С нейна помощ по-бързо ще се справиш дискомфорта след обилното хранене. Топлината обаче не трябва да се използва при възпалителен процес. Горещата грейка може да провокира обостряне на апандисита или да влоши състоянието при разтяга не на мускулите. В тези случаи по-уместен и безопасен е студът.

Всички тези средства могат да се прилагат само ако болката е умерена. При силен пристъп трябва веднага да се извика „Бърза помощ”. Домашните средства не помагат също и при силна диария. В този случай най-добре е да извикаш лекар.

Източник:http://www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар