Сподели в Facebook  

понеделник, 25 май 2009 г.

Болките в гърба изкривяват гръбнака

Аз съм майка на две деца, но още когато бях съвсем млада, ми откриха изкривяване на втори и трети прешлен на гръбначния стълб. Оттогава досега няма ден, в който да не изпитвам ужасните болки в гърба и кръста. Ходила съм по много лекари, използвала съм много лекарства, чела съм много по въпроса, но мисля, че още малко няма да ми навреди.
Проблемът, който имате, е често срещан - и сред младите, и сред по-възрастните хора. Гърбът не обича обездвижването. За него не е препоръчително както дългото, стоене прав, така и продължителното седене. В основата на страданието стои заболяването, наречено сколиоза или странично изкривяване на гръбначия стълб. - Ако гръбначният стълб на абсолютно здравия човек изглежда изправен, то при сколиоза той е наведен надясно или наляво, а най-често приема S-образна форма. Заради неправилното натоварване гръбначните прешлени постепенно се изместват от своята ос, а това значително увеличава натоварването върху междугръбначните дискове. В резултат се образуват между гръбначни хернии и се оказва силен натиск върху нервните окончания, а това води до появата на болка и нарушаване на функциите на вътрешните органи.

Както и много други заболявания, корените на сколиозата са още в детството. Практически всяко едно ранно изкривяване на гръбначния стълб може да се излекува с помощта на лечебната физкултура, тъй като на 15-16-годишна възраст опорно-двигателният апарат на човека запазва своята еластичност.

В 85 на сто от случаите сколиозата е идиопатична - причината не е напълно изяснена. Съществуват различни теории. Дисплазична теория - според която заболяването се дължи на неправилно развитие на мускулно-връзковия апарат на гръбначния стълб. Нарушена обмяна на мукополизахаридите, при което се размекват епифизните зони на растежа в областта на залавяне на междупрешлените връзки. Това довежда до подхлъзване на апофизите на телата на прешлените и до възникването на сколиоза. Не на последно място се поставя генетичната теория, според която заболяването се дължи на наследствени причини.

Тъй като по-голямата част от времето си прекарваме на крак, а някои от жените и на високи токчета, стъпалата не издържат повишеното натоварване. И възниква дюстабанът. И ако сводът на стъпалото е уплътнен, функцията на амортизатор трябва да се изпълнява от гръбначния стълб. Под въздействието на допълнителното натоварване той постепенно се изкривява - формира се сколиозата.

При изкривяване от първа и втора степен се провежда консервативно лечение - изправителна гимнастика, коригиращи гипсови корсети, електростимулация на мускулатурата от изпъкналата страна. Често при лека сколиоза се провеждат само периодични прегледи и се следи дали състоянието прогресира.

Оперативно лечение се налага при тежки и прогресиращи сколиози.
Прилага се при деца над 12-13-годишна възраст, когато растежът на гръбначния стълб е почти завършен. Използват се различни методи - метод на Котрел - Дюбосе, метод на Зилке и др.

Прогнозата при лека степен на сколиоза е добра. По-неблагоприятна е при пациенти с тежка степен. При тях възникват тежки функционални нарушения на сърдечносъдовата, белодробната, нервната системи поради разместването на органите в гръдния кош.

Задължително е провеждането на профилактични прегледи при всички деца с цел ранно откриване и лечение на болестта.

Източник:http://www.lekar.bg/

0 коментара:

Публикуване на коментар