Сподели в Facebook  

вторник, 12 май 2009 г.

Да изпреварим грипа


Грипът е инфекциозно заболяване, предизвикано от различни типове грипни вируси (А, В, С). Проявява се с повишаване на телесната температура, втрисане, главоболие, болки в крайниците и гърба, силна отпадналост, кашлица, болки в гърлото.

Вирусът се разпространява по въздушно-капков път и се проявява предимно през зимата. Инкубационният период е от 12 до 48 часа, като през това време носителят на вируса е заразен за околните. Възможни са случаи, в които човек може да не се разболее, но да е носител на Вируса и да го разпространява. Болестта при заразен човек протича в рамките на 1-2 седмици.

Лечението изисква почивка, приемане на здравословна храна и много течности, за да се засили организма. Медикаментите са единствено за облекчаване на симптомите. Антибиотици не се прилагат, тъй като не са активни при грипния вирус. Антибиотик се предписва само от лекар и се прилага само при вторична бактериална инфекция, затова не трябва да се избързва с приемането му.

Усложненията на грипа могат да бъдат жиВотоопасни, особено за децата и по-Възрастните. След протичане на Втора инфекция грипът може да доведе до пневмония, отит, засягане на сърцето и на мозъка.

ПРЕДПАЗВАНЕ
Разумно решение е противогрипната ваксина. Тя се постаВя за около шест месеца и частично или напълно ни предпазва от заболяването. Трябва да се има предвид обаче, че протиВогрипната ваксина предпазва само от тези щаммове, за които е създадена. Организмът създава антитела срещу очакваните вируси за сезона, а не срещу всички. Това е причината някои хора да мислят, че ваксината не им е подействала. Преди да поставите Ваксината, трябва да сте напълно здрави.

ЗЕЛЕНА АПТЕКА
Смесват се по 30 г стръкове жълт и червен кантарион и синя тинтява и по 20 г стръкове бял равнец и пелин.

3 с. л. смес се вари на тих огън 1 л вода 15 мин. след изстиване се прецежда и се пие по 100 мл З пъти дневно преди хранене. Действа и при липса на апетит.


Настърган хрян се слага в марля и се налага на челото или врата, намазан с мазнина. Държи се докато започне да пари. Сваля температурата.

1 с. л. черен бъз (свирчовина) се залива с 400 мл гореща вода. Кисне 1 час и се прецежда. Запарката се пие 4 пъти дневно по 80 мл преди ядене.

Смесват се по 100 г липов цвят, мащерка и риган и 50 г шипкови люспи. В 500 мл вряща вода се слага 1 с. л. от сместа. Ври 5 мин. и кисне 30 мин. прие се прецедена гореща отвара по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.

Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар