Сподели в Facebook  

понеделник, 25 май 2009 г.

Ягоди или череши

За строен силует: ягоди

Череши: От всички червени плодове те са най-сладки и съответно с най-висока енергийна стойност – 68 кал. за 100 г. Съдържат доста фибри и сорбитол и затова ако прекалите с тях ще се почувствате подути и ще ходите доста често до тоалетна.

Ягоди: Те са изключително богати на вода (повече от 90%) и бедни на захар. В 100 г има само 35 калории и много фибри – бързо засищат и ускоряват храносмилателните процеси.

За повече минерали и витамини заложете на черешите

Череши: Съдържат много калии с диуретични свойства, който дава енергия, полезен е за костите, гарантира добро състояние на психиката, желязо, манган, йод, селен. Черешите са богати на множество витамини, също така.

Ягоди: Те не са особено богати на витамини – витамин С, В8 и В9, както и провитамин А. Що се отнася до минералите – тук важно е не разнообразието, а количеството. В тях има калий, фосфор, магнезий, желязо, чието усвояване е улеснено от наличието на витамин С. За да се запазят всички тези вещества, яжте плодовете веднага след като ги измиете.

За да сте здрави – хапвайте и двата плода

Череши: Мелатонина в тях нормализира високото кръвно и регулира съня. Антиоксидантите пък запазват младостта и духани за по-дълго време

Ягоди: Витамин С предпазва от инфекции и засилва имунитета. Внимавайте с количеството обаче, защото ягодите ускоряват освобождаването на хистамин и могат да причинят алергии.


Източник:http://www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар