Сподели в Facebook  

четвъртък, 21 май 2009 г.

Свинският грип пристига и в Гърция

Първи случай на заразен със свински грип е регистриран в Гърция. Властите в Атина потвърдиха наличието на болен от новия вирус H1N1, съобщи гръцката агенция АНА-МПА. На извънредна пресконференция зам.-здравният министър Янис Папагеоргиу посочи, че става дума за 19-годишен студент, който е бил в Ню Йорк от началото на годината и се е завърнал в Атина.

Болният е бил заразен по време на престоя си в Америка и симптомите на грипа са се проявили в Гърция. Преди да бъде приет в болница той е взимал антибиотици.


Няма основания за безпокойство, това не е тежък, а лек случай, поясни заместник-министърът и добави, че при подобни предизвикателства Гърция е доказала, че има достатъчно сили, за да се справи.

Гръцкият министър на здравеопазването Димитрис Аврамопулос днес се завръща спешно от Женева, където участва в общото събрание на Световната здравна организация, и за днес е насрочил извънредно съвещание в националния здравен център, след което ще даде изявления за журналистите.

Агенция Ройтерс съобщава за зачестили призиви на десетки държави към СЗО да промени критериите за обявяване на пандемия, като вземе под внимание не само териториалното разпространение на заболяването, но и процента на смъртните случаи.

Великобритания, Япония, Китай и други страни призоваха организацията да проучи ситуацията обстойно, преди да обяви пандемия, което според тях ще предизвика паника и ще има опустошителни последствия за техните икономики.

Япония ще затвори обаче повече от 4 000 училища и детски градини днес, което е два пъти повече от обявения брой вчера, за да намали разпространението на свински грип, след като заразените в страната достигнаха 163 души, предаде Франс прес. /АСН


Източник:http://hapcheto.com

0 коментара:

Публикуване на коментар