Сподели в Facebook  

вторник, 19 май 2009 г.

Кръвта на децата с таласемия майор се сменя всеки месец

Децата с таласемия майор са напълно нормални при раждането. Признаците на анемия започват да се наблюдават няколко месеца по-късно. Бебетата са бледи, не се хранят, не растат в нормата.

Тъй като произвеждането на нормален хемоглобин в организма им е намалено, еритроцитите са микроцитни, тоест те са по-малки и с по-малка издръжливост. Костният мозък, където се образуват кръвните клетки, започва да се увеличава, защото се опитва чрез повишено образуване на червени кръвни телца да замести скъсената им продължителност на живот. Това увеличаване на обема на костния мозък може да доведе до аномалии в растежа на костите с последващи скелетни деформации при нелекувани пациенти.

ГРИЖИ ЗА ДЕЦАТА
Правят се чести кръвопреливания през целия живот на болния - приблизително на всеки 20-30 дни за корекция на анемията. Тъй като с честото преливане на кръв се внася по-голямо количество желязо, чието натрупване крие сериозни рискове, се прибягва до специален медикамент, който да не позволява натрупването му в клетките.

ОПЕРАТИВНО ЛЕЧЕНИЕ
Правени са опити за оперативно лечение, но става въпрос за една изключително сложна хирургична операция. Чрез костно-мозъчна трансплантация се гарантира пълно оздравяване поне на 70 на сто от постъпилите пациенти с таласемия майор. Но самата операция крие много рискове. Въпреки това тя се явява единствената възможност за лечение поне на 40 процента от болните. Големи надежди се възлагат на развитието на генното инженерство, което разработва нови методи за заместване на патологичния ген в организма на детето с нормален - т.нар. генетична трансплантация.


Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар