Сподели в Facebook  

сряда, 13 май 2009 г.

Депресия гази всеки шести у нас

Близо 1 200 000 българи страдат от депресия, което е една шеста от населението. Повечето хора не осъзнават, че имат проблем и не търсят компетентна помощ и лечение. Затова едва четвърт от тях, около 300 000 души, са диагностицирам и лекувани, показват данните на Националния статистически институт за 2007 г. При страдащите от депресивното разстройство в 90% от случаите се откриват и симптоми на тревожност, 34-70% са със социална фобия, 30-65% имат паническо разстройство, 48% от са с посттравматично разстройство. Две трети от депресивните пациенти имат идеи за самоубийство, като 10-15% го извършват. Освен чрез суицид, депресията може да убива по много начини. Тя предизвиква имунен дефицит/инфекции, метастази/, аритмии, коронарни инциденти, захарен диабет, остеопороза, ускорена мозъчна дегенерация. Затова я наричат болест на целия организъм.

Често заболелите от депресия са с генетична предразположеност. Жените страдат два пъти по-често от мъжете. Но болестта може да се провокира от тежки събития в живота, като стрес, смърт на близък, развод или загуба на работа. Тя засяга всички възрасти и социални прослойки. Приемането на някои медикаменти и алкохол също могат да отключат депресивните състояния. Много често хората злоупотребяват с психоактивни вещества като вариант на самолечение на стреса и бягство от натиска на проблемите. /В миналото депресията съвсем официално се е лекувала с кокаин!/ В този аспект специалистите разглеждат нея и зависимостите като болести, свързани и произтичащи една от друга.

За депресията са характерни симптоми, като лошо настроение, намаляване на желанието и способността за работа, сън, хранене и липса на удоволствие от ежедневните дейности, повишена тревожност, постоянна умора и тъга, мисли за самоубийство. Такива периоди^ могат да настъпят няколко пъти в живота и ако не се лекуват, състоянието може да се влоши и терапията да продължава с години.

Фармацевтичната компания "Софарма" представи антидепресант последно поколение с двоен механизъм на действие по време на симпозиум в рамките на Третата конференция на Асоциацията на частно-практикуващите психиатри у нас, състояла се в края на април. Симпозиумът бе посветен на лечението, фармакологията и фармакоикономиката на депресията. Доклади изнесоха чл.-кор. проф. Мила Власковска, проф. Генка Петрова, доц. Георги Попов, доц. Владимир Христов и др.

Новият антидепресант е изключително ефективен и има двоен механизъм на действие върху серотонина и норадреналина, казаха специалистите. Той е единственото лекарство, имащо и бързо действие, и успешно приложение при резистентна депресия. Това е първият антидепресант от серията психиатрични медикаменти, които компанията планира да представи на пазара в близко бъдеще.


Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар