Сподели в Facebook  

сряда, 13 май 2009 г.

Билколечение при диабет


Сред лекарствените растения има доста, които съдържат гликокинини. Това са вещества, които имат подобно на инсулина действие. Те се използват като спомагателно средство при лечение на захарния диабет. Гликокинините се съдържат в козето месо, в зеления фасул, в царевичната коса, копривата, глухарчето и др.
Бобовите шушулки. 20 г сухи стрити шушулки се слагат в литър вода и врат 3 часа. След като се охлади, сместа се прецежда и от нея се приема по половин чаша 4-5 пъти на ден.

Дафинов лист. 10 г стрити листа се заливат със 700 мл гореща вода и се оставят да престоят 2-3 часа. След това сместа се прецежда и от настой-ката се приема по половин чаша 3 пъти на ден.

Овес. 100 г зърна се заливат със 700 мл вода, престояват 2-3 часа и сместа се прецежда. Приема се по половин чаша 3-4 пъти на ден.

Корени от репей. 25 г смлени корени от репей се заливат с 55 мл гореща вода в емайлирана тенджера с капак. Сместа се слага да ври 3-4 минути. След това престоява около час и половина и се прецежда.

Допълва се вода, докато се получи изходният обем. Пие се топла - по половин чаша 2-3 пъти на ден. Тази отвара подобрява вътресекретарната функция на задстомашната жлеза и нормализира обменните процеси в организма.

Глухарче, черна боровинка и коприва. Смесват се 30 г корени от глухарче и по 35 г листа от черна боровинка и коприва. Отварата се приготвя по следния начин: 20 г от сместа се заливат с 400 мл вода в емайлиран съд, захлупва се с капак и съдът се слага на водна баня. Държи се 15 минути, като периодично се разклаща. После сместа се охлажда 45 минути, прецежда се и се довежда до първоначалния обем. Приема се по половин чаша 3-4 пъти на ден.

Репей и черна боровинка. Приготвя се отвара от двете растения като се смесват равни части от тях. Приема се по четвърт чаша 3-4 пъти на ден.

Черна боровинка, коприва и бъз. Смесват се 2 части листа от черна боровинка и по една част коприва и бъз. 10 г от сместа се слагат в емайлиран съд и се заливат с 200 мл вода. Тенджерата се затваря с капак и се слага на водна баня за половин час. Охлажда се 30-40 минути, прецежда се и се долива вода до получаване на първоначалния обем. Приема се по една четвърт чаша 3-4 пъти на ден.

Черна боровинка и бобови шушулки. Сушени листа от черна боровинка и бобови шушулки {по една супена лъжица) се варят в 2 чаши гореща вода, престояват 3 часа и се прецеждат. От тази настойка се приема по четвърт чаша 3 пъти на ден.

«Многокомпонентна» смес. Смесват се 2 части листа от черна боровинка и по една част корени от девесил, полски хвощ, шипкови плодове, жълт кантарион, цвят от лайка, листа от мента и дива мащерка. 10 г от тази смес се заливат с 200 мл вода и престояват в продължение на 2 часа. След това сместа се прецежда. От настойката се пие по една трета чаша 3 пъти на ден.

Салата от прясно зеле и авокадо също намалява нивото на захар в кръвта.

За да определите каква рецепта подхожда точно за вас, отначало се посъветвайте с лекар, а след това използвайте смесите като ги редувате - един месец една отвара или настойка, после следва двуседмична почивка и се минава на друга настойка. всички настойки и отвари се приемат преди ядене. Те могат да се съчетават с диетата, както и с приема на лекарствени препарати.


Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар