Сподели в Facebook  

четвъртък, 14 май 2009 г.

БГ-водни спасители на светлинни години

Първите минути от изваждането на давещ се човек от водата са от изключителна важност за живота му. Доколко обаче подготовката на повечето спасители е на ниво, никой от обикновените плажуващи не знае.

За да поемеш така отговорната длъжност спасител на плажа е необходимо да представиш единствено талон от БЧК, предаде кореспондентът на БГНЕС в Бургас. "Бих казал от личен опит, че спасителите са подготвени дотолкова доколкото могат да изкарат жертва от водата, но нужната помощ, която е на брега, тоест първа помощ – изкуствено дишане и т.н. е много занижена. Подготовката... не се изпитват, когато им заверяват талоните за това нещо, а то е може би едно от най-важните неща", каза Николай Иванов, началник на Водно-спасителна служба в Бургас. Въпреки че повечето морски курорти в България претендират за европейско равнище, можем да кажем, че сме на светлинни години, що се отнася до водното ни спасяване. Все още достатъчно квалифицирани кадри липсват, да не говорим за необходимите помощни средства за първа помощ. "На Запад примерно не се обдишва човек уста в уста докато в България все още е практика. Бургаският плаж беше първият плаж, който въведе маски за обдишване, да няма пряк допир кожа с кожа, както се казва, знаете има толкова много болести вече – известни, неизвестни. Това в 21 век е недопустимо. Другото, което е – ръкавиците, които са задължителни в чужбина – все пак най-важно е човекът, който спасява жертвата той да е в безопасност“, допълни Николай Иванов.

Нов проектозакон подготвят от Асоциацията по водно спасяване в Бургас. Те обаче не се надяват на конкретни мерки за предстоящия сезон. "Преди избори никой нищо няма да направи, така че ще изчакам новото правителство. Да се надяваме да бъде по-добро", допълни още Николай Иванов. /БГНЕС

0 коментара:

Публикуване на коментар