Сподели в Facebook  

вторник, 12 май 2009 г.

В очакване на грипа


Както всяка година и през настоящата се задава грипна епидемия. Вече е известно кои грипни вируси ще ни атакуват тази зима. Очакваният през този сезон грипен вирус е тип А - щам Бризбейн. Епидемиологичните данни сочат за вече регистрирани случаи на грип в Европа.

Възприемчивостта на човека към грипната инфекция е много висока.

Заболяването атакува хора от всички възрастови групи. Тежестта на протичане зависи от много фактори: възраст, имунно състояние на организма, проведена противогрипна профилактика. Най- уязвими обаче са възрастните хора и малките деца, както и лицата със съпътстващи хронични заболявания. При тях най-често възникват усложнения от страна на дихателната система (пневмонии), сърдечно-съдовата и нервната система. При децата нерядко е и възпалението на средното ухо. Възможни са и случаи със смъртен изход.

В исторически аспект грипът е взел много жертви. Той е най-разпространеното инфекциозно заболяване в световен мащаб с важно здравно-социално значение. Ежегодно се регистрират грипни епидемии, които закономерно се съпътстват от масова заболеваемост и повишена смъртност. Ето защо трябва да знаем какви профилактични мерки трябва да вземем, за да се предпазим, а ако вече сме се разболели, какво лечение трябва да предприемем.

Основната група средства, утвърдени за борба с грипа, са противовирусните препарати. Световната здравна организация препоръчва три препарата - римантадин хидрохлорид, оселтамивир, занамивир, като римантадин хидрохлорид може да се намери в аптеките на достъпна цена.

Римантадин хидрохлорид притежава изразена антивирусна активност и е ефективен срещу най-разпространения грипен вирус тип А. Прилага се при възрастни и деца над 7 години за лечение и профилактика на този тип. При повишена заболеваемост и обявена вече грипна епидемия, както и на контактни лица и високорискови групи от населението, римантадин хидрохлорид се прилага профилактично. При настъпило вече заболяване е необходимо пациентът да се обърне веднага към личния си лекар, тъй като лечението трябва да започне максимално рано, още в самото начало от появата на симптомите.

При своевременно започнато лечение е установено скъсяване продължителността на боледуване, по-леко протичане на грипа и предотвратяване на риска от развитие на усложнения.

Източник:www.lekar.bg


0 коментара:

Публикуване на коментар