Сподели в Facebook  

събота, 16 май 2009 г.

Съвети за предпазване от вредни лъчи

Само високият фактор не е достатъчен, за да осигури надеждна защита от вредните UV лъчи. Според стандартите на ЕС необходимото количество слънцезащитен продукт, което трябва да се нанася, е 2 мг на квадратен сантиметър. Проучванията обаче показват, че повечето нанасят едва 1/4 от това количество. Тялото условно се дели на 11 зони, които трябва да бъдат намазани добре с крем.

На първо място това са лицето и шията. Не забравяйте ушните миди, носа и устните, а плешивите - и скалпа. След това насочете вниманието към ръцете и особено към гърдите и корема, които са нежни и могат лошо да изгорят. Когато намазвате добре предната и задната част на краката, обръщайте особено внимание и на стъпалата - нежеланото почервеняване може да ви причини големи неприятности. Гърбът е особено важен, защото най-често с него се обръщаме към слънцето. Затова нанесете там обилно количество от лосиона.

Едно лесно правило за нужното количество мазило се измерва по следния начин - изстискайте от тубата дебела линия от върха на средния пръст по дланта до китката. Точно това е необходимо да нанесете на всяка една от зоните на тялото. Ако ползвате спрей, правете 15 пръскания на всяка зона.

Не забравяйте, че
• Избягвайте продължителното излагане на пряка слънчева светлина в горещите обедни часове (от 11 до 15 ч.)

• Нанасяйте обилно предпазен продукт преди излагане на слънце. Повтаряйте на всеки два часа, особено след изпотяване, плуване и подсушаване.

• Не излагайте бебета и деца под 3 г. на пряка слънчева светлина.
• Съобразявайте се с типа на вашата кожа.

Прекомерното стоене на слънце крие сериозни рискове за здравето, особено при малките деца. Използвайте продукти с висок фактор и носете дрехи, шапка и слънчеви очила.


Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар