Сподели в Facebook  

четвъртък, 14 май 2009 г.

СЗО: Вирусът на новия грип може да мутира

СЗО предупреди, че вирусът на свинския грип може да мутира Новият вирус А(Н1N1), който причинява т. нар. свински грип, тепърва може да мутира, да възприеме по-активна форма и да предизвика грипна пандемия, която може да обиколи три пъти земята, съобщи днес Световната здравна организация (СЗО), предаде Ройтерс.

Въздействието на такава пандемия ще бъде различно, тъй като вирус, който предизвиква само леко заболяване в страни със стабилна здравна система, може да се превърне в "унищожителен" в страни с недоразвито здравеопазване.

Новият вирус "изглежда е по-силно заразен от вируса на сезонния грип" и в света няма човек, който да е изградил имунитет срещу него.

Според говорител на СЗО 10 на сто от заразените с щама А(Н1N1) в Мексико и САЩ е трябвало да бъдат лекувани в болница, което е много повече в сравнение с болните от сезонен грип, който всяка година отнема живота на 500 000 души. Въпреки това повечето пациенти могат да се възстановят напълно чрез мерки за избягване на обезводняването на организма и без медикаменти.

Според новите инструкции на СЗО медикаменти от типа на "Тамифлу" трябва да се предписват само на хора в уязвимо състояние - бременни жени, болни от диабет и сърдечно-съдови заболявания. /АСН

0 коментара:

Публикуване на коментар