Сподели в Facebook  

сряда, 13 май 2009 г.

Психично здраве


Шестдесет и шест на сто от европейците имат проблеми със съня, е установило специално проучване сред 6694 европейци на възраст над 18 години от седем страни. Изследването показва, че навиците и практиките, свързани със съня, се различават в отделните страни от Европа, както и качеството на съня се различава между нациите. Не съществува ясна причина защо някои нации спят по-добре от други, въпреки това са направени някои връзки с културалното поведение и различия, свързани със съня. Изследването описва поляците като най-засегнати и имащи проблеми с безсънието - приблизително две трети или 76 на сто. В сравнение с 57 на сто от жителите на Великобритания. Разстройствата на съня засягат около 238 млн. души по света. В САЩ почти 60 млн. се оплакват от инсомния. А то води до краткосрочни и дългосрочни здравни рискове, твърдят от датската компания „Лунбек", оповестила резултатите от проучването. Докато за Европа все още има малко информация за директните и индиректните разходи, свързани с проблемите на съня, за САЩ е установено, че инсомнията струва на обществото до 107 билиона долара годишно.

Хората, засегнати от разстройство на съня, страдат от понижена бдителност, нарушена работоспособност, лоша концентрация и прекомерна дневна сънливост. Те също се оплакват от повишена раздразнителност и промени в настроението, което може да окаже негативно въздействие върху взаимоотношенията с околните. Проучването показва, че независимо от наличието на широк спектър от терапевтични възможности за имащите проблеми със съня много малко хора в Европа търсят подкрепа от лекар, твърди проф. Colin Espie от университета в Глазгоу, ръководител на научна лаборатория за съня. Не е необходимо хората да страдат, без да търсят помощ, при положение че начинът на живот се променя и терапевтични подходи като когнитивно-поведенческа терапия и медикаментозни лечения могат да помогнат в справянето с проблемите на съня.
Ето някои от съветите, които дават лекарите: опитайте се да си лягате в един и същи час, дори и в случай че предната нощ е била за вас безсънна. Не променяйте леглото си. Не задремвайте пред телевизора. Не лягайте нито е пълен, нито с празен стомах.


Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар