Сподели в Facebook  

вторник, 12 май 2009 г.

Грипът отново се самопокани

Грипът има много измерения. За болния човек и близките му най-важното е бързото и пълно възстановяване. Работодателите желаят служителите им да бъдат в добра кондиция. Здравната система, която отчита претоварване по време на грипни епидемии, се опитва да се справи с лечението на пациентите с минимални разходи и т.н.

Съвременната медицина направи сериозен пробив в омагьосания кръг на инфлуенцата. Ваксините заеха своето достойно място в профилактиката на грипа, когато са приложени своевременно (от края на септември до началото на декември). Най-важно е да бъдат ваксинирани хронично болните, възрастните и хората, чиито професии предполагат много контакти. Не бива да се пренебрегват и имуномодулаторите, които съдържат "обезсилени" части от най-често срещаните бактерии. Това позволява на имунната система да се подготви и за реална бактериална атака. В този смисъл те не действат пряко срещу грипа, а представляват една профилактика на неговите усложнения - пневмонии, ангини, бъбречни и други инфекции. Специфичната профилактика, която може да се използа при обявяване на грипна епидемия, е чрез прием на химиопрепаратите, създадени специално за блокиране на грипните вируси.

Най-дълго използваното вещество за тази цел в света е римантадинът, който е съвсем достъпен и в България. Своето място в предпазването от грипа имат и общоукрепващите мерки -прием на достатъчно белтъчна храна, на сурови плодове и зеленчуци, на много течности. Спортът и движението на чист въздух допълнително закаляват организма.

Понякога, дори и да сме взели всички предпазни мерки, все пак се разболяваме.

Особено уязвими към грипа са децата, защото вирусът намира прекрасна среда в училищата и детските градини.

Важно е да се знае, че това не е заболяване, което може да се изкара на крак. От една страна, немарливото поведение увеличава риска от усложнения, а от друга - движейки се в обществото, болните допринасят за заразяването на още много хора. Но твърде често самото заболяване е такова, че не може и да си помислим да станем от леглото. За грипа са характерни свръхострото начало с втрисане и висока (до 40 градуса) температура, силно главоболие, особено при движение на очните ябълки, болки и скованост по всички стави и мускули, чувство на безсилие. Всичко това е израз на интоксикацията (отравянето) на организма в резултат от влиянието на вируса върху тъканите.

Лечението изисква преди всичко почивка на легло! Прием на много (хладки - нито студени, нито горещи) течности, за да се увеличи отделянето на урина, а с нея и на част от токсичните вещества. Лека храна на малки порции. По време на грип избягвайте тежки, пикантни, сложни ястия. В първите дни на заболяването не посягайте към антибиотиците и не притискайте лекаря да ви ги предпише. Те не могат да се справят с грипа. Лечението е с противовирусни лекарства от типа на римантадин. Те се приемат 5-7 дни по схема, определена от лекаря. Освен това най-често медиците предписват противотемпературни таблетки и витамини. Не се учудвайте, ако температурата упорито не спада въпреки тях. Трайното понижение на градусите и общото подобрение ще настъпи, когато спре репликацията (размножаването) на вируса. Именно това правят специфичните противогрипни лекарства.

Нормално е след грип човек да се чувства уморен, отпаднал и слаб, дори и да не е развил някое от усложненията. Но ако сте пострадали от тях и сте пили антибиотици, много е важно да се възстанови нормалната чревна флора. Това става чрез прием на специални препарати - пробиотици, които съдържат полезни микроорганизми. Такъв препарат например е „Лакто 4".

Колкото по-дълго е продължил грипът, толкова по-дълъг е и възстановителният период. Освен облекчен режим на работа и засилване на пълноценното хранене, можете да приемате и препарата сарженор, който на базата на незаменими аминокиселини много по-бързо възстановява силите на организма.

Изследването на кръвта седмица-две след заболяването може добре да ориентира лекаря дали грипът е оставил някой по-траен отпечатък върху здравето ви.
Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар