Сподели в Facebook  

четвъртък, 14 май 2009 г.

Закона за здравето се превърна в закон срещу тютюнопушенето

За и против пълната забрана за тютюнопушене у нас- това бе разделителната линия между депутатите, които тази сутрин водят разгорещен дебат за закона за здравето, предаде БГНЕС.

От закон за здравето той едва ли не, се превърна в закон срещу тютюнопушенето. В Народното събрание пушенето е забранено, но ако влезете там, ще видите, че депутати и журналисти пушат и ако някой им направи забележка, те едва ли не го гонят, заяви Анастасия Мозер от ПГ на БНС.

Тя подкрепи пълната забрана на тютюнопушенето, както е заложено в промените в закона, но подчерта, че мярката няма да е ефективна, тъй като няма да се спазва. Мозер поздрави председателят на здравната комисия д-р Борислав Китов, който се отказал от цигарите и заяви, че щом той го е направил, значи всичко е възможно. Пълната забрана е десет пъти по-ефективна, от десетки превантивни програми на правителството е убеден д-р Атанас Щерев от БНД. Руденко Йорданов от Коалиция за България изрази позиция, че не иска да плаща еднакви здравни осигуровки с тези на пушачите. Спрете този див популизъм, призова от трибуната на парламента Борислав Китов. Според логиката и непушачите би трябвало и хората с наднормено тегло да плащат по-високи здравни осигуровки. Крайните мерки никога не водят до добри решения заяви Мирослав Мурджов от ПГ на Движение "Напред", който декларира че е пушач. Не трябва да делим нацията на пушещи и непушещи граждани, добави той. Основния въпрос, без отговор според него е, къде са превантивните програми на Министерство на здравеопазването против тютюнопушенето и къде е ефективния контрол. Целта е, не да лекуваме болните, а да не допуснем те да се разболеят, каза той. /БГНЕС

0 коментара:

Публикуване на коментар