Сподели в Facebook  

четвъртък, 14 май 2009 г.

Със Закона за здравето се създава политическа медицинска полиция, според медици

Българският лекарски съюз и Българският зъболекарски съюз не са против медицинския контрол, той е нужен и е част от нашите задължения като съсловни организации. Това каза д-р Цветан Райчинов - зам.-председател на БЛС на пресконференция на двете организации, предаде Агенция „Фокус”.

„Нямаме нищо против обаче независим контрол – който да не е към Министерството на здравеопазването или определена политическа партия. Да бъде към парламента, президента”, каза Райчинов. По думите му - ясно е, че инспекторатът се създава за малките лечебни агенции, предимно общински.
Министерството е собственик на по-голямата част от най-големите болници в страната, ясно е, че няма да проверява собствените си болници. „След като не се успя със здравната карта – това е повторен опит. Създава се една политическа медицинска полиция – първа стъпка към възстановяване на Държавна сигурност макар и в тази сфера”, каза Райчинов. По думите му – политическа поръчка ще бъде например закриването на болница в града на неудобен кмет.
В момента контролни органи са МЗ с т.нар Медицински надзор, РЦЗ, НЗОК, РИОКОЗ, съсловните организации, отделно инспекторат по труда, НАП и т.н.
Никъде не се казва, че за едно и също нарушение глобата е една от една институция, а не – от толкова органи, колкото са установили нарушението.
Ако ще се проверява здравното осигуряване – тогава за какво е Касата, попита Райчинов. Той заяви, че от три години насам съществуването на НЗОК е безсмислено – „няма рамково договаряне, няма дейности, това могат да го вършат 20 чиновника, а не 2 600 души”.
Д-р Николай Шарков - председател на Българския зъболекарски съюз каза, че българският лекар и българският зъболекар са станали нестинари. „Нито иконата на Св. Св. Константин и Елена може да ги спаси, нито Господ. Те непрекъснато са върху жарава, а едновременно с това някой иска да ги разпъне на кръст”, каза Шарков.

Ако парламентът разреши създаването на медицински инспекторат на второ четене на закона, съсловните организации заявиха, че ще чакат следващия парламент. В този случай Лекарският съюз ще свика своите органи – Управителен, Национален съвет, за да реши какви конкретни действия да предприеме. /Агенция „Фокус”

0 коментара:

Публикуване на коментар