Сподели в Facebook  

понеделник, 11 май 2009 г.

Плодова сиеста


Истински полезните плодови сокове са фрешовете от прясно изстискани плодове. „Другите“ са блъф.

В търговската мрежа много рядко се срещат „100% натурални“ сокове, както е описано на кутията. Повечето съдържат много захар и други вредни вещества. Да не говорим, че процесът на концентрация (най-разпространеният начин за производство на сокове) у нас представлява доставка на концентрат от чужбина, разреждане с вода и пускане в продажба. Под въздействие на високата температура витамин С се изпарява, а аминокиселините и въглехидратите стават вредни за организма.

Нектарът пък е съвсем изкуствена напитка. Получава се от концентрат, захар и вода, понякога се добавят и лимонена киселина, витамин С и ароматизатори.

Затова:
Избирате си плодове от списъка, купувате възможно най-пресните, включвате сокоизстисквачката, наливате се подобаващо, но не до припадък и се отдавате на безкрайна сиеста.

Цитрусови сокове
Портокаловият сок е богат на витамин С, минерали и антиоксиданти. Освен да ни поддържа стройни, има далеч по-отговорни цели – предпазва от рак на стомаха, устата и гърлото.

Лимоновият сок съдържа минерални соли, витамин С и лимонова киселина. Изключително полезен е при атеросклероза, стомашно-чревни заболявания, камъни в бъбреците и нарушена обмяна на веществата. Може да се консумира 2-3 пъти дневно, като сокът от половин лимон се разрежда с половин чаша топла вода.

Грейпфрутът е достоен партньор на лимона, но го изпреварва с приятния си вкус (е, стига да премахнете горчивината, като отстраните преградните ципи вътре в плода). Известни са диетичните му и лечебни свойства: подобрява храносмилането, понижава кръвното налягане, нормализира работата на черния дроб, възстановява силите. При атеросклероза, високо кръвно налягане и преумора се пие по 1/4 чаша 20-30 минути преди хранене, а при безсъние – 1/2 чаша преди лягане.

Сокове от дребни плодове
Ягодите съдържат захари (до 15%), витамини С и от групата В, фолиева киселина, каротин, тъканни вещества, пектини, кобалт, желязо, калций, фосфор, манган, лимонова, ябълкова и салицилова киселина. Ягодовият сок нормализира обмяната на веществата, помага при болести на сърдечносъдовата система и стомашно-чревния тракт, действа противомикробно.

В малините се съдържат захари (9-10%), желязо, мед, калий, пектини, тъканни и дъбилни вещества, витамини С, В1, В12, РР, фолиева и органични киселини. Сокът от малини е полезен при малокръвие, бъбречни болести и високо кръвно налягане.

Касисът е извънредно полезно растение. Заема 2-ро място след шипките по съдържание на витамини С и В. Съдържа още витамини В1 и РР, каротин, калий, желязо, лимонова, ябълкова и други органични киселини, пектини, дъбилни вещества и захари. Сокът от касис помага при стомашна язва, гастрит, нарушена обмяна на веществата и малокръвие.

По съдържание на манган
боровинките превъзхождат всички други плодове и зеленчуци. В тях са открити също витамини С, В1, В2, каротин, дъбилни вещества, пектини, захари; ябълкова, хининова, кехлибарена и млечна киселина. Сокът от боровинки е безценен при гастрит с понижена киселинност, камъни в бъбреците, проблеми със зрението и кожата.

Други сокове
Ябълките съдържат витамини С, В1, В2, Р, Е, каротин и много калий, желязо, манган, калций, пектини, захари и органични киселини. Ябълковият сок укрепва сърдечносъдовата система и е полезен при усилен умствен труд. Съдържа много кръвотворни елементи. При затлъстяване се прави смес от следните сокове: ябълков – 100 мл, пъпешов – 50 мл, доматен – 5 мл, лимонов – 25 мл. Пие се също при авитаминоза и малокръвие.

Сокът от нар е полезен с общоукрепващото си действие, свързано с влиянието му върху храносмилането и усвояването на храната. Той е биогенен стимулатор и лекува заболявания на панкреаса, използва се при малокръвие и за прочистване на кръвта. Пие се по 1/2-1 чаша 3 пъти дневно, 30-40 минути преди хранене.


http://www.hapcheto.com

0 коментара:

Публикуване на коментар