Сподели в Facebook  

петък, 22 май 2009 г.

Световъртежът не е безобиден

Виенето на свят е състояние, което може да се определи като загуба на ориентация - светът се върти, подът се люлее, някои губят равновесие. Има и безобидни форми на световъртежа, но той може и да е признак на инсулт.
Чувството за равновесие, мозъкът и очите са екип от три елемента, в който ако нещо се обърка, светът започва да се върти около нас. Най-често става дума за безобидния световъртеж в легнало положение. Неврологът от Гьотингенския университет проф. Валтер Паулус обяснява:


На какво се дължи световъртежът?

"Обичайните оплаквания на пациентите са следните: те си лежат през нощта в леглото, обръщат се след това на другата страна, когато именно се стига до много неприятен, остър световъртеж с времетраене между 10 и 30 секунди. Той възниква поради разместването на кристалите във вътрешното ухо, на които им е необходимо известно време да се наместят."

За виенето на свят обаче има и много други причини, някои от които представляват опасност за живота, като например нарушението в оросяването на снабдяващата мозъка с кръв базиларна артерия: "Затова невролозите са подготвени при неясните случаи винаги да изхождат от най-лошото и бързо да установят дали не става дума за нарушения в оросяването на базиларната артерия. Когато бъде изключено това положение, което незабавно трябва да бъде третирано, вече се разполага с малко повече време, за да се открие на какво се дължи световъртежът."

Ръководителката на неврологичната клиника в Мюнхенския университет Мариане Дитрих съобщава, че миналата година са били прегледани 7 000 пациенти. Както показва окончателната статистика - при всеки шест световъртежът няма телесни причини.


Възможни са депресивни настроения

"Част от пациентите са развили траен световъртеж, тъй като след някое органично виене на свят /все едно дали се дължи на вътрешното ухо или на централната част на мозъка/, което е било лекувано, са останали боязливи и несигурни, стигнало се е до депресивни настроения, а психологическото натоварване пак води до световъртеж."

При което пациентът така напряга мускулите си, като че ли ще се пързаля по лед. В това отношение могат да помогнат поведенческите терапии и отнемащите страха медикаменти. Тоест, виенето на свят може да бъде много различно и най-важното е да се открият точните причини за възникването му. /DW

Източник:http://hapcheto.com

0 коментара:

Публикуване на коментар