Сподели в Facebook  

събота, 16 май 2009 г.

Самотата е по-страшна от пушенето

Бойте се от самотата, тя е по-страшна и опасна от цигарите и наднорменото тегло, твърдят съвременните психолози. Отсъствието на връзка е приятели ни прави не само нещастни, но оказва отрицателно влияние и на здравето ни. Чувството за изолираност повишава кръвното налягане, стреса и общото ниво на умора. И внимание - пъти по-уязвими ставаме към болестта на Алцхаймер!

Изводите са на професор Джон Кейчъп от университет в Чикаго и били представени по време на ежегодна конференция на Американската асоциация за развитие на мозъка. Ученият отбелязал още, че самотата влияе и на нормалния кръвоток през сърдечно-съдовата система.

При хора, които нямат половинки, с които да си споделят, от сутринта се увеличава хормонът на стреса, наречен кортизол. Това от своя страна влияе на имунната система, води към увеличение на артериалното налягане и развива депресия. Социалната изолация предизвиква и нарушаване на съня и по този начин провокира болестта на Алцхаймер.

За да оцелеят, в миналото древните жители на планената се кооперирали.
Освен това така им било по-лесно и да възпитават децата си. Необходимостта от развитие ги карала все повече да разширяват връзките и контактите си. И както физическата болка подсказва, че с нещо трябва да променим живота си, така и самотата е тревожен сигнал, че е необходим "ремонт" на социалната ни мрежа.

Източник:Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар