Сподели в Facebook  

понеделник, 25 май 2009 г.

Причини за болезнената менструация

Болезнената менструация (дисменорея) е състояние, което се характеризира с коликообразни болки в долната част на корема. Някои жени го изпитват преди и по време на месечния цикъл. Причините нерядко са комплексни или трудно се установят. Развитието на дисменореята се обяснява във връзка със синтезата на простагландините (хормноподобни вещества) в най-вътрешния слой на матката, наречен ендометриум. Под влияние на простагландините болезнената менструация може да се обясни с три механизма:

• усилване на маточните контракции;
• исхемия, предизвикана от намаляване на маточното кръвоснабдяване;
• директен ефект на простагландините върху нервните окончания.

Отдава се значение и на нарушеното взаимодействие между естрогените и прогестерона, а също така и на психогенната генеза като основен или допълнителен фактор.

Дисменореята бива първична и вторична. За първична говорим през първите 12 месеца от началото на първата менструация на момичето. Най-характерна е болката, която има спастичен характер. По-рядко тя е постоянна и тъпа. Обикновено е локализирана ниско в корема и в долната част на кръста. Болката може да предшества менструацията, както и да я съпътства през цялото й времетраене, но най-силна е през първите 3 дни. Дисменореята се придружава и от неразположения в храносмилателната и в нервната система - гадене, повръщане, разстройство, главоболие. Диагнозата се поставя от лекуващия гинеколог. При възможност се отстранява причината. Когато пациентката едновременно изрази желание и за контрацепция, тогава се използват инхибитори на овулацията (от 16-ия до 25-ия ден) и инхибитори на простагландините - ибупрофен и т.н.

Вторичната дисменорея се среща по-често при жени над 25 години и обикновено е проява на някакво заболяване на половите органи - ендометриоза, тазово-възпалителна болест, миоми на матката, сраствания в областта на таза, кисти на яйчника. Тя може да бъде предизвикана и от употребата на противозачатъчна спирала.

Източник:http://www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар