Сподели в Facebook  

сряда, 13 май 2009 г.

Алкохолът е не по-малко опасен от наркотиците

Открай време се знае, че алкохолът в малки количества подобрява настроението, премахва стреса, прави човек по-комуникативен. Затова да седнеш с приятел на чашка е много приятно. Проблемът е, че поведението, което води до позитивни ефекти, автоматично се повтаря. Само че в случая чашка след чашка започва да уврежда, а в още по-висока доза предизвиква интоксикация, води и до смърт, предупреждава психиатърът д-р Канчелов.

ВОДИ ДО ТЕЖКИ УВРЕЖДАНИЯ НА МОЗЪЧНАТА, НЕРВНАТА ТЪКАН И ВСИЧКИ ВЪТРЕШНИ ОРГАНИ,

смята психиатърът.

От какво зависи дали човек, който си пийва, ще развие зависимост?
"Алкохолната болест - обяснява докторът - често е генно предопределена. Работи се по изолиране на определени генни формации, но дори и когато това стане, няма да подобри много лечението, защото има и други фактори. Централната нервна система е много уязвима."

Д-р Канчелов обяснява, че всъщност човекът е несъвършено творение на природата и най-слабото ни място е тъкмо в това, което смятаме за най-голямото си достойнство: психиката и централната нервна система. Те са най-младите системи в еволюционно отношение и затова са най-раними.

Има хора, чиито ензими за преработване на алкохол са по-неефективни. При други пък мозъкът е податлив към по-бързи увреждания от алкохола. Трети са емоционално нестабилни и поради това уязвими. При първите две групи алкохолът има по-бързо увреждащо действие. За последната група той става

ЛЕКАРСТВО ЗА ПОТИСКАНЕ НА НАПРЕЖЕНИЕТО И ТРЕВОЖНОСТТА

За колко време се развива зависимост?
Предразположените към алкохолна зависимост я развиват много бързо. По-устойчивите имат 10-15 г. при редовно пиене. Зависимостта се развива около 45-50 г. в нормалния случай, а при предразположение - още в 20-те години. С болестна зависимост към алкохола са 3 до 5 на сто от европейското население, или към 350 000 за България. Основната тежест за обществото обаче не са тези хора, както се смяташе до неотдавна, а цели 30 процента, които имат увреждащо пиене. Те ще развият тежки хронични болести на средна възраст. Рак, инсулт, инфаркт, цироза, панкреатит - заболявания, които променА живота и струват много на обществото.


Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар