Сподели в Facebook  

четвъртък, 14 май 2009 г.

комбинация от методи за мониториране на мозъчната функция в МБАЛ „Токуда Болница София”

Уникална за България комбинация от методи за мониториране на мозъка по време на операция вече се прилага рутинно в отделението по Съдова хирургия в МБАЛ „Токуда Болница София”, съобщиха за БГНЕС от болницата.

Резултатите от прилагането на авангардния подход ще бъдат представени на ХІ Национален конгрес по неврология.

Мултимодалният мозъчен мониторинг е най-значим при оперативното лечение на високостепенни стеснения на сънните артерии, които са породени от атеросклеротични плаки в каротидните съдове и водят до исхемичен мозъчен инсулт.

Апаратурата позволява на хирурга да следи снабдяването на мозъка с кислород и неговия метаболизъм във всеки един момент и сигнализира при отклонения в нивата, които могат да бъдат фатални за мозъчната функция. „При пациентите, които са оперирани в условията на мозъчен хемодиначен мониторинг се снижава до минимум възможността за следоперативен мозъчен инсулт, който е основният съпътстващ риск”, съобщава д-р Васил Червенков, д.м. – началник на отделението по Съдова хирургия в МБАЛ „Токуда Болница София”. Той допълва, че новият подход предоставя повече информация и съответно по-голяма сигурност по време на операция. Деликатната процедура има потенциала да намали значително нежеланите усложнения за пациента. Ефективността на мултимодалния мониторинг се дължи на едновременното прилагане на транскраниално доплерово мониториране, близкоспектърна инфрачервена спектрометрия, измерване на „пънчовото” артериално налягане и на сатурацията на венозната кръв. В отделението по Съдова хирургия се лекува пълната гама заболявания на съдовете, като миниинвазивни процедури са съществен дял от цялостната оперативна дейност. /БГНЕС

0 коментара:

Публикуване на коментар