Сподели в Facebook  

сряда, 27 май 2009 г.

Васкулитът е коварната болест-хамелеон

Симптомите на васкулита са много пъстри. Тази болест уврежда основно артериите и в зависимост от тяхното местонахождение и размери страдат едни или други органи. Но най-често това са най-важните човешки органи - мозъкът, бъбреците, сърцето, белите дробове. С други думи - васкулитът се проявява в много форми. И ако не се лекуват, някои от тези форми се проявяват изключително агресивно.

Най-леката и едва ли не единствена форма, която протича практически без последствия за здравето на човека, това е хеморагичният васкулит.

Смята се, че той може да възникне вследствие неадекватна автоимунна реакция към някои възбудители на респираторните заболявания - такива са стрептококите и вирусите. Най-често този вид васкулит се проявява в така наречената кожно-ставна форма.

По кожата на краката, а понякога и на ръцете и корема се появява хеморагичен обрив. Това значи не просто тъмночервени петънца, а образували се подкожно възелчета, които лесно се напипват, като се прокара ръка по засегнатото място. Когато болният лежи, обривът намалява, като стане - се увеличава. В местата с обривите отичат и ставите.

По-зле става, ако такъв обрив възникне по стените на червата. Започват силни болки в корема, прилошаване, повръщане. Често на такива болни бива поставяна диагноза „остър корем" и направо от линейката ги слагат на операционната маса.

Но причината е в подхранването на червата с кръв и хирургичната намеса не само няма да донесе никаква полза, но и ще навреди. Затова лекарите трябва да внимават с такива симптоми, защото заболяването е едно - хеморагичен васкулит.

ИЗЛЕКУВАНЕТО Е ТРУДНО, НО НАПЪЛНО ВЪЗМОЖНО
Обикновено хеморагичният васкулит се лекува с нестероидни противовъзпалителни препарати - по една капсула веднъж на ден. Нищо друго при тази форма на заболяването не се изисква - болестта обикновено преминава за 2-3 седмици. Това обаче не може да се каже за другите, по-тежки форми на заболяването. Например артериит на слепоочната кост, или наречен още болестта на Хортън.

Ведньж човек се оплакал на английския лекар Баярд Хортьн от силно главоболие.

Другите лекари, към които той се обърнал за помощ, нищо не открили, но д-р Хортьн обърнал внимание на зачервения и изкривен кръвоносен съд на слепоочието на болния. Така през 1932 година бил открит и описан васкулитът, увреждащ големите разклонения на сънната артерия. Болест, която води до инсулти и едностранна слепота.

Често болестта на Хортьн се проявява заедно с ревматична полимиалгия. Това съчетание е характерно за хора над 60-те. Като резултат започват много силни болки в раменните и тазовите мускули. Пациентите се оплакват от болки и скованост в раменете и бедрата, но не се наблюдават никакви външни изменения. И тогава поставят най-популярната диагноза - остеохондроза. Но изследването на кръвта непременно ще покаже характерните признаци на васкулита. Въпреки своите нетърпими симптоми тази болест се поддава на лечение.

Източник:www.lekar.bg

2 коментара:

Светлана каза...

Здравейте!
Диабетът вече може да се излекува!

Живот без лекарства! Какво би могло да бъде по-добре? Фразата - "Здравето не могат да се купят" - е на изчезване. Сега можете да си купите здраве! Физика химия спечели!
Скъпи приятели Причината за всички болести - паразити, вируси, инфекции, бактерии и токсини. И често на токсините от лекакрства.
Уникален, изключителен устройства DETA най-новите версии - можете да си купите само от официални представители на корпорацията Intway.
Закупуване на оборудване части, че Русия изобрети учен Сергей Коноплёв и ще се отърва от това тежко заболяване. Съоръжения Deta не лекува всичко, те третират почти всичко! Широк спектър от заболявания, включени в програмата устройства. В допълнение, те все още могат да бъдат планирани за повече от 3000 заболявания.
http://lanasm.intwaylife.com/ru/lifeenergy/deta-ap/about/
Най - новите продукти за здраве:
http://lanasm.intwaylife.com/
Mоят видео канали : http://www.youtube.com/user/Lanasmintway,
Моят вестник:
http://www.sibir.bg/blog/Lanasmintway/ ,
http://www.liveinternet.ru/users/lanasmintway,
Вземи устройство Дета! Те правят чудеса! Устройства - това е вашият семеен лекар в джоба!
Покани лекарите да си сътрудничат! Вие наистина трябва да болни хора!
Моя уебсайт:
http://lanasm.intway.me/,
http://lanasm.intway.com
Записват. Lanasm.intway@yandex.ru
Свържете се с мен на Skype: Svetlana_floks , ако имате нужда от устройството. Свържете се с мен, както и, ако искате да станете партньор. Аз ще ти помогна.
Стани ми партньор, който да изпълнява мисията си!

Светлана Мергородская каза...

Повече информация :
http://lanasm.intwayblog.net/

Публикуване на коментар