Сподели в Facebook  

вторник, 12 май 2009 г.


Грипът е в групата на острите респираторни заболявания, които включват над 200 вида вируси, които провокират инфекциите. Тяхното сходство е в това, че заразяват по въздушно-капков път и увреждат горните дихателни пътища.

При всичките видове грип се появяват почти едни и същи симптоми. Възникването на епидемии от подобни заболявания зависи от сезона, от промените на времето, от географското разположение на региона, както и от възрастта. Децата боледуват много по-често от възрастните.

Попадайки в организма, вирусът започва да действа като един непрекъснато работещ механизъм. В процеса на своето развитие той унищожава здравата клетка и се внедрява в нея с помощта на особени ферменти. Впръсквайки своите белтъчини в цитоплазмата на клетката, възбудителят на грипа заставя генетичния апарат да превключи за изработването на белтъчини и нуклеинови киселини. Всяка родила се нова вирусна частица (вирион) веднага на-
пуска клетката и спешно се внедрява в друга. А предишната клетка, която вече е негодна и е с отровени белтъчини, започва да се разрушава. Според изследователите една чувствителна към грипа клетка възпроизвежда повече от 100 вириона. Те, от своя страна, продължават да увреждат все нови и нови клетки. Това тяхно разпадане се нарича интоксикация на организма, който процес е характерен само за грипа.

ЗЛЕ СЕ ОТРАЗЯВА И
НА ДИХАТЕЛНИТЕ ПЪТИЩА

Както е известно, вирусът на грипа се предава по въздуш-но-капков път. Това обикновено се случва при разговор, кихане, кашляне, когато се отделят миниатюрни капчици с размер от 7 до 2 хиляди милимикрона, които се разпръскват в радиус до един метър около болния. Попадайки в дихателните пътища на здравия човек, грипните вируси, които се намират в слюнката на болния, попадат в горните дихателни пътища. По време на инкубационния период на вирусите, който обикновено е от 3 до 5 дни, започва разрушаване на защитния епител. Това е горният слой на лигавичната обвивка, в която бързо и лесно проникват вирусите. От там те нахлуват в кръвта и се разнасят по целия организъм. Това всъщност е причината за влошаване на състоянието на пациента, възпалява се лигавичната обвивка на горните дихателни пътища, затруднява се дишането, възниква хрема, кихане и кашляне.
Останалите признаци са:
•главоболие;
•температура;
• изпотяване;
•появяват се болки в мускулите и костите;
•болният понякога няма сили да стане от леглото.
Всичките тези признаци са категоричното доказателство, че ви е споходил грипът.


ЛЕКУВА СЕ И СЪС СРЕДСТВА
ОТ НАРОДНАТА МЕДИЦИНА

Препоръките за лечение на грипа са много и различни.
Много от хората предпочитат да се лекуват със средствата от народната медицина. Затова ще ви напомним за някои от препоръките на специалистите.
•За да се избягнат усложненията и при най-малкото подозрение за грипа, болният трябва да си остане за няколко дена у дома, да легне в леглото и да започне да се лекува с чайове и масажи.
• При възможност да се настани в отделна стая.
•Тя трябва да се проветрява по няколко пъти на ден,
да се направи основно почистване с влажна изтривалка, да се облъчи с кварцова лампа, за да се унищожат вирусите на грипа.
•Хубаво е въздухът в стаята да се насища с ефирни масла - от лимон, от чаено дърво и от хвойна.
•На болния трябва да се дават по-често храна и чайове от шипка, малина. Полезна е млечно-въглената водна диета с ограничаване на солите.
•Антибиотици могат да се вземат само по предписание на лекаря.

ДОБРЕ Е БОЛНОТО ДЕТЕ ДА ПОГЛАДУВА

Нормално е детето да не иска да се храни, когато е болно, защото това е защитна реакция на организма. За преработването на храната е необходима енергия, а отслабналият организъм «прави икономии» и се концентрира върху оздравителния процес, хвърляйки всички сили за борба с болестта. Затова и детето може да погладува няколко дни. Човек има нужда от храна едва когато кризата отмине и температурата спадне. Най-напред трябва да се започне с лесноусвоими продукти - бульони, пресни зеленчуци и плодове, за да се възстановят силите, без да се изразходва излишна енергия за преработване на храната. Препоръчват се продукти с повече витамини и микроелементи. Ако детето няма алергия, може да му се дава и мед.

Това, което трябва да се прави при повишена температура, е на детето да се дават течности, защото температурата изпотява, а това води до обезводняване. Не трябва да му се дава много кисела или много сладка напитка, защото киселинността в стомаха му в това състояние е неустойчива.

Шипкова настойка с мед е най-добрата поливитаминна напитка, притежаваща и оказваща както дезинфекциращо действие, така и повишаване съпротивителните сили на организма.

Сокът от червено цвекло или моркови е полезен при висока температура, а също така и прясно изцеденият портокалов сок. Той съдържа витамин С. За гърлото е полезен и чаят с мляко и мед.

Не забравяйте и за боровинковия и липовия чай, както и за една приятна и полезна напитка - лимонов сок, вода, захар (или мед). По време на болестта обръщайте внимание на реакциите на детето, изпълнявайте желанията му по отношение на яденето.

В първите дни на заболяването от грип или простуда детето трябва да лежи. Не бива да се извежда навън, въпреки че дори и с висока температура децата понякога са доста жизнени и искат да играят навън. Необходим е истински режим на легло.

Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар