Сподели в Facebook  

вторник, 19 май 2009 г.

Розмаринът помага при сърдечни неврози и преумора


Той е познат още от древността като подправка и незаменимо лечебно средство. В древна Гърция го почитали като билка на богинята на любовта Афродита. Млади жени и девойки се кичели с венци и розмарин, защото вярвали, че това растение ги дарява с красота, здраве и любов. Римляните също тачели розмарина като символ на богинята Венера и обкичвали статуите й и домовете си с дъхави клонки.

Според легенда в планината Ида, недалеч от легендарната Троя, растели много розмаринови храсти, от които пчелите правели мед. От този божествен нектар пиели олимпийските богове като Зевс и неговото семейство. В старогерманските легенди от XIV век принцеса Брунхилда била омагьосала своя любим да спи цели сто години с ароматни розмаринови клонки. Растението било обожествявано и използвано като лекарсто в Египет, Северна Африка и Америка.

Древните смятали розмарина за вълшебна билка, която прогонва болести и зли духове. Използвали го за мехлем при труднозарастващи рани и масло за инхалация при простуда и за масажи. Известно е, че още френският крал Луи XIV излекувал ревматизма си с всекидневни масажи с розмари-ново масло и зехтин. В средновековна хроника, написана от маркиз Дьо Севиние, се казва: „Розмариновото масло е божествено, то омайва и прогонва тъгата."

Днес науката е установила, че маслото и настойката от тази билка действа укрепващо, тонизиращо, противовъзпалително, спазмолитично, жлъчогонно и диуретично. Розмариновото масло се препоръчва за инхалации и разтривки при сърдечна невроза, нервни болести и преумора, мускулни схващания и стомашни болки, френският лекар Амброаз Пере е открил, че розмаринът засилва паметта и е чудусен афродизиак.

Розмаринът присъства и в рецептите за енергизиращи бани.
Направете си удоволствие с една от тях:
За разкоша са ви необходими 3 капки масло от розмарин, 2 капки масло от лимон, 2 капки масло от тамян. С тази смес капнете в топлата вода и се потопете. Масло може да получите и в домашни условия - накисне-те розмарина в растително масло за няколко часа, загрейте и прецедете през марля. Ще се почувствате силни и свежи.


Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар