Сподели в Facebook  

събота, 30 май 2009 г.

От 1 юни всички здравноосигурени могат да сменят личиния си лекар

Всички здравноосигурени граждани имат право да сменят общопрактикуващия си лекар в периода от 1 до 30 юни, напомнят от пресцентъра на НЗОК.

Пациентът може да избере нов общопрактикуващ лекар (ОПЛ) на територията на цялата страна, без да се налага лично да се отписва от листата на досегашния си лекар. Това се извършва по служебен път в районните здравноосигурителни каси (РЗОК) по местоживеене. Гражданите, които искат да направят такава смяна, трябва да закупят регистрационна форма за постоянен избор и да я попълнят при предпочитания от тях общопрактикуващ лекар. В РЗОК има информация за местата, откъдето формата може да се закупи. В София тя се продава в медицинските книжарници на ДКЦ 22 – ул. „Николай Коперник” № 9 (зад хотел „Плиска”), и ДКЦ 29 – ж.к. „Гоце Делчев”, ул. „Георги Измирлиев” №8. При новоизбрания общопрактикуващ лекар, заедно с регистрационната форма, се представя здравноосигурителна книжка и документ за актуален здравноосигурителен статус. Ако гражданинът все още няма здравноосигурителна книжка, смяната се извършва с третия екземпляр от регистрационната форма за избор на ОПЛ.
Информация за лекарите, сключили договор с НЗОК, се предоставя в РЗОК, където са изложени списъци с техните имена, адреси, телефонни номера и специалности.
Следващата смяна на личен лекар ще бъде през декември.
Хората, които пребивават в друго населено място за период от един до пет месеца, трябва да направят временен избор на общопрактикуващ лекар на мястото, извън постоянното им местоживеене. Той се осъществява с регистрационна форма за временен избор на ОПЛ. Формулярът се попълва от лекаря, който ще обслужва здравноосигурения за периода на пребиваването му на новото място. /БГНЕС

0 коментара:

Публикуване на коментар