Сподели в Facebook  

вторник, 19 май 2009 г.

Болестта на Барсони-Полгар

Става въпрос за дивертикули на хранопровода, които представляват торбовидни разширения на кухината му, покрити с един или повече слоеве от стената. Когато тези кухини са много, се говори за дивертикулоза. Дивертикулите, които съдържат всички слоеве на стената, са истински, а тези, които са върху лигавицата, са лъжливи.

Първите могат да са вродени или придобити, вторите винаги са придобити. Придобиването е свързано с прекарано възпаление или някакво друго заболяване по хранопровода, което е довело до разтягане на хранопроводната стена или придърпване отвън.

Има случаи, когато причината за това заболяване е нарушената координация при свиване на гълтача, получава се спазъм или ахалазия.

Какво представлява болестта на Барсони-Полгар?
Тя е функционална дивертикулоза. При нея се формират много дивертикули между спастичните зони на хранопровода. Рентгеновата картина наподобява броеница или тирбушон. Спазмите са по-често неврогенно обусловени и се повлияват от седативи.

Има три клинично значими локализации на дивертикулите в хранопровода
ПЪРВА ГРУПА: разполагат се в горната част, срещат се в напреднала възраст. Проявяват се с нарушено гълтане, връщане на задържаната храна, особено нощем. Появяват се лош дъх в устата, слюноотделяне, шумно гълтане, болка зад гръдна та кост. Тези симптоми се усложняват от недохранване, от белодробни инфекции, запушване от притискане на хранопровода и по-рядко - раково израждане.

ВТОРА ГРУПА: дивертикулите се разполагат в средната трета на хранопровода. В повечето случаи се образуват без симптоми. Когато се усложнят, се проявяват с дивертикулит, фистули по хранопровода, пробив и медиастинг.

ТРЕТА ГРУПА: дивертикулите се намират в долната част на хранопровода. Размерите им варират от 1 до 10 сантиметра и са свързани с моторни нарушения в долния хранопроводен сфинктер. Клиниката е като на горните две разновидности, но лечението е индивидуално в зависимост от размера, усложненията и клиничната изява.

Лечението се провежда по два начина – медикаментозно и оперативно и се предприема по преценка на специалиста. Той може да назначи и допълнителни ендоскопски процедури ако сметне, че това е необходимо. Извършва се само в специализирани клиники.
Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар