Сподели в Facebook  

понеделник, 18 май 2009 г.

Кърлежите оцеляха и започнаха да нападат малки и големи


Обилният снеговалеж тази зима бе добър не само за житните растения. Под дебелата снежна покривка, на топличко, кърлежите оцеляха и вече започнаха да нападат малки и големи.
Кърлежите са дребни, дори микроскопични микроорганизми от групата на паякообразните. Някои от тях са растителноядни, други живеят, смучейки кръв от животни и хора.

Най-застрашени са децата. Поради ниския си ръст и вроденото им любопитство те се завират по храсталаците в паркове и градини и стават лесна плячка на кръвосмучещите гадинки. Не всяко ухапване означава, че детето ще се разболее от някоя болест. Заразени са около 1/5 от паразитите. За да се пренесе заразата, кърлежът трябва да е смукал кръв поне 24-48 часа, преди да е забелязан. Затова е много важно той да се извади веднага.

Основните болести, пренасяни от тези паразити са лаймската болест, марсилската треска и кримската хеморагична треска. Последната се среща предимно при възрастни, работещи с животни. Освен чрез ухапване, човек може да се зарази и при размачкване на кърлежа, например при почистването на кучето. Единственият начин да се разбере има ли опасност от заболяване при ухапване от кърлеж е паразитът да се изследва в паразитологична лаборатория след изваждането му. За София това е Националната лаборатория по лаймска болест и лептоспирози, която се намира на четвъртия етаж в Националния център по заразни и паразитни болести на бул. „Янко Сакъзов" 26.

Въпреки че има риск от заболявания, това не означава, че децата не трябва да се пускат сред природата. Ако се спазват някои основни правила, опасността ще е минимална.
• Не позволявайте на децата да се търкалят по тревата, особено по места, където се знае, че има кърлежи. Осведомете се дали кварталната градинка, където се разхождате с децата, е напръскана с препарати срещу гадините.
• При разходка в тревисти и гористи местности видът на облеклото има решаващо профилактично значение: дълги ръкави и крачоли, завързани накрая или вмъкнати в чорапите, за да не влизат паразитите под дрехите; бели чорапи и светли дрехи, за да се забелязват лесно кърлежите.
• По време на разходката детето трябва да се проверява на всеки 2-3 часа за кърлежи. Това е времето, през което паразитът си търси подходящо място да се впие в кожата. Предпочитаните от него места са слабините, подмишниците, краката, главата, но може да се забие навсякъде, дори в ухото и в половите органи.
• След разходка в тревиста местност дрехите се изпират, а детето щателно се преглежда. Понякога кърлежът е толкова малък, че изглежда като точковидна бенка.
•Домашното куче трябва да се почиства редовно от паразити, но винаги с ръкавици. Иначе рискувате да се заразите при смачкване на кърлежа по невнимание. Дръжте детето далеч от бездомните кучета.
• За по-голяма сигурност могат да се използват продаваните в аптеките репеленти - препарати, с които се намазва кожата на детето и се отблъскват паразитите.

ЛАЙМСКА БОЛЕСТ
• Проявява се от 3 до 30 дни след ухапване от кърлеж, но в някои случаи след месеци и години, когато вече сме забравили за инцидента. Протича в три Стадия и може да се изяви във всеки един от тях. През първия стадий се наблюдават кожни промени. На мястото на ухапване се появява зачервяване тип „биволско око"- постоянно нарастващо, по-светло в средата. Болният усеща парене, сърбеж, болка, има грипоподобни оплаквания. Вторият стадий настъпва след около два месеца и засяга различни органи и системи. Увреждане на нервната система се наблюдава в 40% от случаите - менингити, неврити. Най-честа при децата е периферната пареза на лицевия нерв - при усмихване устата се изкривява, едното око трудно се затваря. Наблюдават се също сърдечни увреждания, хепатити, очни заболявания, но те са по-редки. Третият стадий настъпва в около 10% от заболелите след три месеца до две и повече години. Развива се артрит на големите стави. Лечението е с антибиотици. Заболяването не се предава от човек на човек и затова не е необходима изолация на болния.

МАРСИЛСКА ТРЕСКА
• Преносител на заразата е кучешкият кърлеж. През последните години броят на заболелите се е увеличил десетки пъти във връзка с увеличения брой на бездомните кучета. Инкубационният период е 3-7 дни. Заболяването започва внезапно с висока температура 39-40 градуса, втрисане, ставни и мускулни болки. Температурата продължава 1-2 седмици с лечение и над 20 дни без лечение. Към третия ден се появява характерния за болестта обрив - в началото червени петна, които преминават в пъпки. Обривът започва от крайниците, обхваща седалището и цялото тяло, включително лицето, скалпа, дланите, стъпалата. През този етап на мястото на ухапването се развива възпалителен болезнен процес с умъртвяване на тъканите, мястото се покрива с кафяво-черна кора. Оттам микроорганизмите попадат в съседните лимфни възли и по кръвен път проникват в целия организъм. Лечението е с широкоспектърни антибиотици от тетрациклиновата група. Обикновено болните оздравяват без последици. Усложнения настъпват при много възрастни пациенти и при хора с тежки хронични заболявания.

КАК ДА ГО ИЗВАДИМ
Ако въпреки взетите мерки се забие кърлеж в кожата на детето, той трябва да се извади.

Това ще направи най-до-бре лекар, но и родителите могат да се справят. Забравете митовете за въртене по часовниковата стрелка, намазване с мазнина и т. н. Тези процедури само усложняват нещата. От тях кърлежите повръщат и вкарват инфекция в организма.
Направете следното: Вземете пинцета и хванете кърлежа колкото се може по-близко до главичката му (близо до кожата на детето) и дърпайте внимателно. Не е фатално, ако се откъсне. Остатъкът се вади като треска, най-добре със стерилна игла.

В никакъв случай не мачкайте кърлежа, така може да се заразите. Най-добре е гадинката да се изгори след отстраняването й. Мястото на ухапване се измива със сапун и вода и се намазва с йод, спирт или с каквото имате подръка - одеколон, ракия.

Ухапаното дете се наблюдава няколко дни, най-много месец. Ако се появи зачервяване на мястото на ухапване или температура, трябва да се потърси лекарска помощ. Лечението е с антибиотици. На ухапаните се поставя имунизация против тетанус.

Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар