Сподели в Facebook  

вторник, 12 май 2009 г.

Предпазват ли имуностимулаторите от грип?

Използването на имуностимулатори е свързано сьс световната тенденция за намаляване използването на антибиотиците. Причината е, че прилагането им води до намаляване на защитните сили на имунната система и до нарастване на резистентността на микроорганизмите кьм тях. Често настъпват и алергични реакции към антибиотиците.

За избягването на грипа вирусолозите съветват да се приема комбинация от имуностимуланти и витамини. Така организмът стимулира собствените си защитни сили, за да се справи с дадена инфекция. При хора със силен имунитет грипът минава като леко заболяване, което отзвучава бързо, в противен случай вирусът може да доведе до по-сериозни усложнения -пневмония, бронхит, плеврит и т.н. Друга възможност срещу грипа е имунизацията. За рисковите групи се препоръчва комбинирана профилактика. Ваксината предпазва от даден вид вирус, а имуностимулаторите противодействат на вторичните бактериални инфекции и повишават имунитета.

В предпазването от бактериални инфекции своето място имат имуностимуланти като „Бронховаксон" и „Респивакс". В аптечната мрежа може да се намери и „Имунооксипривент", който съдържа интерферон и е под формата на капки за нос и очи или крем.

Медът и пчелните продукти също могат да намерят място в имуностимулацията. Пчелното млечице Апитонин от 20 и 60 мг се приема между 30 и 60 дни в доза три пъти дневно по една капсула.

Друг вариант е пчелният клей на капки. Той се пие, като се разтваря в прясно мляко, по три пъти на ден - от 10 до 30 капки.

За имуностимулаторите, които изграждат защитата срещу бактериални инфекции, е характерно, че се пият по определена схема в продължение на няколко месеца. Приемът е добре да започне през есента. Допълнително укрепване на имунната система се постига с приемането на витамини. Най-подходящи са С, А, Е, D. Витамините са необходими за правилното функциониране на организма, а при заболяване те са само спомагателно средство, за да може човек да се пребори с инфекцията. Най-сигурният и естествен вариант е да си набавите необходимото количество от плодовете и зеленчуците. Вариант е също и приемането на витамините, които са продават в аптеките.

Източник:www.lekar.bg


0 коментара:

Публикуване на коментар