Сподели в Facebook  

вторник, 12 май 2009 г.

Усложненията на инфлуенцата вземат жертви всяка година


Грипът е заболяване, известно още като инфлуенца. Заболяването започва внезапно с рязко влошаване на общото състояние. В началото се появяват главоболие, отпадналост, втрисане с покачване на температурата. Характерни са и изразените мускулни и ставни болки по тялото, които се дължат на вирусната интоксикация. Впоследствие вирусът атакува лигавиците на дихателните пътища. Това предизвиква болки в гърлото и набъбване на носната лигавица, суха дразнеща кашлица.

Основната опасност при грипната инфекция идва от възможното развитие на тежки усложнения. Характерно за тях е прогресиращото влошаване на състоянието, без тенденция за подобрение, 3-4 дни след началото на заболяването. Поддържането на повишена температура повече от 4-5 дни, поява на нов, нехарактерен симптом след разгара на заболяването налага спешна консултация с личния лекар.

Според статистиката грипните усложнения водят до фатален край при повече от две хиляди българи всяка година. Това са предимно хора над 65 години и затова те задължително трябва да се имунизират.

Усложненията или последиците от инвазията на грипния вирус се изразяват в развитието на възпалителни процеси на горните дихателни пътища:

Бронхит. Той се демонстрира с първоначално суха кашлица, преминаваща във влажна (слузни храчки) и нерядко с висока (до 38 градуса) температура.

Трахеит. Най-често засяга малките деца, като протича с висока температура, отпадналост, дълбока кашлица.

Дишането е затруднено и придружено със свиркащи звуци.

Пневмония. Трябва да се подчертае, че грипният вирус сам по себе си рядко предизвиква пневмония, а усложненията от страна на белите дробове се дължат най-вече на вторична бактериална инфекция. Наблюдават се три типа пневмонии, развиващи се като усложнение на грипната инфекция:

■ първична хеморагична (с кръвоизливи) грипна пневмония -често завършва със смърт;
■ интерстициална грипна пневмония;
■ вторична бактериална грипна пневмония, която е най-често срещана.

Тъй като бронхопневмонията е по-често вторично заболяване, в началото са налице признаците на основното (първичното) заболяване. Установяват се признаците на хроничен бронхит, бронхиектазии, белодробен емфизем, сърдечно заболяване, грип и друго вирусно заболяване. Постепенно в клиничната картина се вмъкват и типичните прояви на бронхопневмонията: повишена температура, засилване на кашлицата, поява на задух, учестяване на дишането, леко посиняване на видимите лигавици. Засилват се и признаците на обща интоксикация, понякога се появяват и бодежи в засегнатата гръдна половина.

Вирусната пневмония може да се развие най-вече при пациенти със значително снижен имунитет. Трябва да се подчертае, че тя може да протече много тежко и се лекува трудно.

Към групата на грипните усложнения трябва да се включи и рискът от изостряне на съществуващи хронични заболявания като хроничен бронхит и белодробен емфизем, бронхиална астма и др.

Опасни са и усложненията, засягащи сърцето. Те се появяват най-често при хора в напреднала възраст. Възможно е да се развият миокардит (възпалително заболяване на сърдечния мускул, което да доведе до сърдечна недостатъчност) или перикардит.

Източник:www.lekar.bg



0 коментара:

Публикуване на коментар