Сподели в Facebook  

сряда, 13 май 2009 г.

Черният чай пропъжда стреса



Чаша чай сваля нивото на хормона кортизол в кръвта, благодарение на което човек се възстановява по-бързо, установиха британски учени от лондонския Юнивърсити колидж. Техни изследвания показали, че в това отношение черният чай има по-силен ефект от зеления и билковите.

Учените предизвикали изкуствено стресова ситуация и отчели, че 50 минути след това при хората, пиещи черен чай, нивото на кортизола спаднало средно с 47%, докато при тези, на които била дадена имитация на напитката, понижението било само с 27%. Освен това след консумацията на черен чай активирането на тромбоцитите, свързано с поява на тромби и опасност от инфаркт, също било по-ниско. Самите хора се чувствали по-спокойни.

Бавното възстановяване от стреса се свързва с по-голяма опасност от хронични болести. Засега изследователите не могат да кажат на какво точно се дължи успокояващият ефект на чая. Знае се, че съдържащите се в него катехини, полифеноли, флавоноиди и аминокиселини въздействат върху невротрансмитерите в мозъка.

Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар