Сподели в Facebook  

петък, 22 май 2009 г.

Анасонът поскъпна, лекувал свински грип

Анасонът, който доскоро в Китай се търгуваше по 1,3 долара за килограм, рязко повиши цената си на 2,1 долара. Скокът е с над 50%, а причината, че според китайците растението има противогрипни свойства. Поради това търсенето му нараснало неимоверно след разпространението на вируса на свинския грип по света. Екстракт от анасон имало и в препарата тамифлу, който засега се оказва едно от малкото противодействия на новата зараза.
В България анасонът е известен главно с противовъзпалителните си свойства. Народната медицина го използва за лечение на кашлица, болно гърло и стомашно-чревни проблеми.

Анасон звездовиден
/Illicium verum/

• Етеричното масло и анетолът се употребяват предимно за приготовяне на напитки, най-вече ликьори.

• Звездовидният анасон е вечно зелено дърво с височина до 10 м и се отнася към сем. Магнолиеви. Произхожда от Китай, а се отглежда в тропическите страни. Сборният плод има звездовидна форма, дълъг е 10—17 мм, широк 4—5 мм и висок 5—17 мм. Във всеки отделен лъч на звездата(лъчите са 6—12, най-често 8) се намира по 1 лъскаво, червеникавокафяво, закръглено семе. В околоплодника се съдържат етерично масло, полизахариди, полифеноли, органични киселини и др.

• Вкусът му е сладникав, има приятен аромат. Семето съдържа главно тлъсто масло и белтъци и затова няма аромат.

• Звездовидният анасон стимулира отделянето на секреции в стомашно-чревния тракт, белите дробове и млечните жлези. Помага функциите на сърцето, действа слабо антисептично и противовъзпалително.

• Постоянната употреба на такива напитки, както и използването на сборния плод в по-големи дози може да предизвикат хронично отравяне (етеричното масло е токсично за централната нервна система). Поради това за препоръчване е на 1 л течност или ястие от 4 порции да се поставят по 2—3 лъча от сборния плод, които преди сервиране се отстраняват.

• Понякога звездовидният анасон се заменя с японския звездовиден анасон. Плодът на последния съдържа до 1% етерично масло. Не съдържа анетол и затова мирисът му е по-различен и не така приятен като анасоновия.

• В медицината плодовете на звездовидния анасон се прилагат при кашлица, възпаление на устната кухина, зъбобол, при колики и газове в стомаха и червата, сърдечни смущения, за увеличаване на млякото у кърмачки. Приемат се стрити плодове на върха на ножа 3 пъти на ден преди хранене или 1—2 капки етерично масло 3 пъти на ден на гладно.

• Плодовете се употребяват и за ароматизиране на чай от билки.

• Капнато върху хартия, етеричното масло прогонва насекомите./"24 часа"

Източник:http://hapcheto.com

0 коментара:

Публикуване на коментар