Сподели в Facebook  

петък, 22 май 2009 г.

Тест за 20 лева пази от рак

Обикновено ракът на маточната шийка се причинява от човешкия папиломен вирус (HPV). Неговите разновидности са над 100, но само около 15 от тях са канцерогенни. Вирусът се предава по полов път. Смята се, че около 70% от мъжете и жените са негови носители в даден период от живота си.

В повечето случаи инфекцията отшумява до година без симптоми. Понякога обаче вирусът се задържа по-дълго. Тогава той може да промени клетките на маточната шийка в ракови. Използването на презерватив в случая има доста ограничен успех. Най-сигурният начин за предпазване от рака на маточната шийка е цитонамазката.

Цитонамазката е лесно достъпно и много ефективно изследване. Тя проверява дали в организма ви има видоизменени клетки, които биха могли да са и предракови. Всяка жена трябва да си прави цитонамазка веднъж на една до три години. След улавянето на началните промени веднага започва лечение. То е сравнително бързо и леко. Освен това в този стадий е много успешно.

Изследването е сравнително безобидно и не бива да ви плаши. То става бързо чрез вземане на проба от повърхността на шийката на матката с четчица. Процесът обикновено е напълно безболезнен или се усеща само леко боцкане. След това пробата се изпраща в медицинска лаборатория и резултатът се получава след няколко дни. Страховете, които изживяват жените, докато чакат резултата, много често са неоснователни. Ако все пак се окаже, че има изменения на клетките в начален стадий, те се лекуват напълно.
Цитонамазката е най-сигурното средство за овладяване на рака на маточната шийка. Ваксината, която предпазва от човешкия папиломен вирус, е предназначена за момичета, които не са започнали полов живот. Освен това тя не отменя необходимостта от цитонамазки. Съществуват 40 типа генитални щама на вируса HPV, а ваксините предпазват само от 2 или 4 от тях - най-канцерогенните. Рак обаче може да причинят и някои от другите видове на вируса. Още не е и ясно дали ваксината ще е от полза за жени, които вече са започнали полов живот. Така че дори за ваксинираните жени честотата на изследването остава почти същата. Затова обърнете внимание дали вашият лекар ви е предложил да си направите цитонамазка. Ако не е, вие сама може да поискате изследването. Дори да не получите талон, за да се покрие от здравната каса, то струва само 20 лева.

Половината българки не се изследват

Въпреки че цитонамазката е най-сигурният начин да се спре ракът на маточната шийка, 51% от българките не се изследват, сочи проучване на Научен център "Психология и здраве". Заради това пък случаите на болестта и смъртността от нея са три пъти по-високи у нас отколкото в другите европейски страни. Причините за това са много. За провеждането на изследването психиката играе ключова роля. Познанията ни за заболяването и за неговата профилактика имат значение за това дали ще си направим цитонамазка. От голямо значение са и бариерите, с които се сблъскваме в здравната система. Много жени трябва да чакат пред кабинетите, да искат талони за гинеколог и накрая да не ги получат. Личните лекари също са затруднени поради ограничения брой направления за профилактични прегледи. Освен това в страната няма национален скрининг за болестта.
/АСН


Източник:http://hapcheto.com

0 коментара:

Публикуване на коментар